Táborozás romáknak

Szatmár megye – A hátrányos helyzetű gyermekek megsegítését célzó projekt keretében Szatmárnémetiben táborozást szerveztek roma gyermekek számára.

Hétfőtől egy héten át a Szatmárnémeti Strandon található Ifjúsági Tábor területén közel 90 roma I–VIII. osztályos diák táborozik. A táborra az A szükségletek különbözőségétől az egyenlő esélyekig címet viselő PHARE projekt keretében kerül sor, melyen azok a gyermekek vesznek részt, akik azokban az iskolákban tanulnak, ahol az említett pojekt működik. Megyénkben 9 kisérleti iskola van, ahol többek között a roma gyermekek tanulásban való felzárkóztatásával foglalkoznak. A tábor programjait a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség és az Inkluzív Oktatási Központ (Centru de Resurse pentru Educatie incluvziva) munkatársai állították össze az itt nyaraló gyermekek számára.

Vetélkedők és játékok

Amint azt megtudtuk a programok között  szerepelt: múzeum látogatás, személyiségfejlesztési tevékenységek, csoportos játékok — melyek célja a gyermekek szocializálása, a kreativítás fejlesztése stb. —, általános műveltségi verélkedők, mese nézés  stb. Ezutóbbin a felügyelők elmondása szerint nemcsak az elemi osztályos diákok vettek részt szívesen, hanem a nagyobb gyermekek is. A táborba a gyermekeket az iskolák mediátorai kísérték el. „Szeretnénk ennek a tábornak hagyományt teremteni és minden évben megszervezni a roma gyermekek számára, mivel a táborozás során a gyermekek ismerkednek egymással, szocializálódnak. Sokan nagyon örültek a mesék vetítésének, mivel vannak családok ahol televízió sincs” — mesélte Sînziana Cristea a központ igazgatója.