Tábla jelzi a műemlék templomot

Tábla jelzi a műemlék templomot
Nagyvárad – Csütörtökön Biró Rozália alpolgármester leleplezte a Szent László-plébániatemplom falán az első műemlék-épületet megjelölő táblát, amelyet rövidesen mintegy hasonló 20 tábla követ majd.

A táblaavató alkalmából a szervezők a jelen levőknek emléklapokat osztottak ki. A képeslap méretű lap egyik oldalán a Szent László-plébániatemplom és a tábla nagyított képe látható. A másik oldalon a plébániatemplom történetének fontosabb eseményei, illetve a következő szöveg olvasható: „Nagyvárad RMDSZ-es városi tanácsosainak, valamint Biró Rozália alpolgármester kezdeményezésének eredményeként Nagyvárad 20 műemlékké nyílvánított épületére háromnyelvű táblákat helyeznek el. Az első ilyen táblát 2008. április 9-én, a Szent László római katolikus plébániatemplom falára tették.”A táblát Biró Rozália alpolgármester Huszár István és Pásztor Sándor tanácsosok segédletével leplezte le. Az eseményen jelen volt Lőrincz Ottó esperes, a templom plébánosa a sajtó képviselőivel és számos váradi polgárral egyetemben. Két nyelvű avató beszédében Biró Rozália szólt a műemlék épületek megjelölésének előzményeiről, majd Kölcsey Ferencnek a közösségért dolgozók számára megfogalmazott gondolatait ismertette.

Templom és tábla

Egyébként a törvényes előírások betartásával a táblán románul, magyarul és angolul az olvasható, hogy e templom műemlék. Ismertetik a hivatalos műemléki lista alapján a templom sor- és kódszámát, illetve az építésére vonatkozó főbb tudnivalókat. Miközben zajlott az esemény, a Körös túloldalán megpillantottam, hogy ismét felállványozták a színház főhomlokzatát. Egy hasonlóan műemlék épületét, amelyet úgyszintén táblával jelölnek majd meg. Az állvány azt jelenti, hogy sikerült minden akadályt elgördíteni, és a színház timpanonjának mezejébe visszakerülnek az allegorikus domborművek, amelyeket Deák Árpád képzőművész rekonstruált az eredetiek alapján.

Péter I. Zoltán