Tüntetésre készülnek a mezőgazdászok

A mezőgazdasági termelők azzal fenyegetőznek, hogy blokád alá veszik a szupermarketek székházait és perbe fogják azok vezetőségét a termelők szempontjából előnytelen szerződések miatt.

A termelőkkel kötött felvásárlási szerződésben olyan záradékokat foglanak bele a szupremarketek képviselői, melyek előnytelenek a romániai termelőkre nézve.

Az Agrostar szakmai szervezet elnöke Nicolae Stefan azt nyilatkozta a minap a Mediafax hírügynökségnek, hogy maximum egy hónapon belül ismét tiltakozásba kezdenek, blokád alá veszik a szupermarketek székházait és szórólapokon keresztül informálják a fogyasztókat, hogy milyen előnytelen szerződéseket kötnek a szupermarketek a termelőkkel, s milyen az árpolitikájuk.

Az Agrostar bepereli a szupermarketek vezetőségét, mert ezek a szerződések olyan záradékot tartalmaznak, melyek sértik a szabad piac törvényét, mondta az Agrostar elnöke.

A mezőgazdászok kérték a Gazdasági Versenytanácsot (Consiliul Concurentei), hogy a Parlament által elindott vizsgálattal párhuzamosan elemezék ők is ezeket a szerződéseket, de azt a választ kapták, hogy a termelők kérését nem fogadhatják el, mert nem tesz eleget a szabályzatukban rögzített követelményeknek. Ezért az Agrostar vezetősége kéri a versenytanács elnökének a lemondását.

Az élemiszeripariak szakmai szövetsége az eladói árak átláthatóságát követelte a Képviselőház Gazdaságoplitikai Szakbizottságának meghallgatása alkalmával. A bizottság vizsgálatot indított, hogy valóban monopolista, illojális konkurenciáról van-e szó? A termelők meghallgatáson résztvevő képviselői törvényi szabályozást kértek, arra, hogy ne legyenek kénytelenek termékeiket pontosan olyan áron eladni más árúházaknak, mint a szupermarketeknek. Jelenleg aki olcsóbban ad el egy terméket a kiskereskedőknek, a szuprermarketek megbüntetik és felbontják vele a szerződést.

A szupermarketek által támasztott feltételekkel nem csak az élelmiszertermelők elégedetlenek, hanem a könyűipariak is, mert ha rendelést kapnak egy bizonyos tétel árúra, azt pontosan le kell száll   taniuk, de az eladatlan tételért a termelőre hárítják a költséget és felelősséget.

A parlamenti vizsgálóbizottság valószínűleg május közepe táján teszi közzé a vizsgálat eredményét.