Tüntetésnek nézték az érbogyoszlói megemlékezést

Tüntetésnek nézték az érbogyoszlói megemlékezést
Bihar megye – Érbogyoszlóban március 14–én vasárnap ünnepi istentisztelet keretében tartottak megemlékezést az 1848–49–es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján.

A harang hívó szavára több százan indultak el a helyi református templomba, hogy részt vehessenek az eseményen. Az ünnepi istentisztelet után a templomudvarán lévő kopjafánál folytatódtak az események. Nyitó beszédében a község polgármestere, Gáspár Gyula köszöntötte a megjelenteket, vendégeket. Beszédében Petőfi Sándortól idézet : „…Habár ég és föld ellenkezőt akar! Azért nem győzőt eddig is e hon, Mert sohasem volt egy akaraton.’’ A polgármester rövid beszédében a márciusi ifjak példájából kiindulva az összefogás fontosságát hangsúlyozta, figyelmeztetve, hogy a széthúzás csak kárára lehet a közösségeknek. Meghívot vendégként köszöntötte a bogyoszlói embereket Kiss Sándor Elek, az RMDSZ megyei ügyvezető alelnöke, és Derzsi Ákos parlamenti képviselő.

Valaki félreértette

A kopjafa előtt az alkalomhoz illő szavalatok, énekek, nóták hangzottak el, a helyi iskolások és a szintén helyi vegyes kórus előadásában. Később lerótták tiszteletüket a hősök emléke előtt a megyei RMDSZ, a községi Polgármesteri Hivatal, a helyi RMDSZ szervezet, a bogyoszlói iskola képviselői, illetve a franciaországi testvértelepülés részéről a Bondues–Bogyoszló Társaság elnöke, Didier Capelle elnök. Sokan vettek részt a bogyoszlói megemlékezésen, és nem is volt semmilyen rendbontás, de mint kiderült, egy – valószínűleg átutazóban lévő – illető értesítette a 112–es segélyhívószámot, bejelentve, hogy „Bogyoszlóban tüntetés van, vagy valami olyasmi”. Nem az volt, de megemlékezés jövőre is lesz.

Tarpai Ildikó