Törzsasztal a megyei könyvtárban

Törzsasztal a megyei könyvtárban
Bihar megye – Egy újabb helyszínen, a Bihar megyei könyvtár amfiteátrumában tartották a Törzsasztal legújabb összejövetelét, amelynek az erdélyi gyökerű Bodor Ádám volt a vendége.

Ideális környezetben, a Bihar megyei könyvtár új székházának amfiteátrumában tarthatták meg péntek délután a Törzsasztal legújabb rendezvényét. Az esős idő, a viszonylagos távolság és az új helyszín ellenére telt ház várta a budapesti írót, Bodor Ádámot és beszélgetőpartnereit, Kőrössi P. Józsefet és Szűcs Lászlót. Ahogy már megszokhattuk, a rendezvényt a Várad folyóirat főszerkesztője nyitotta meg, hogy utána Kőrössi P. József vegye át a terepet. Kezdetben kissé nehezen „melegedtek” bele a beszélgetésbe, talán azért is, mivel az író börtönéveit elevenítették fel Bodor Ádámnak A börtön szaga című könyve kapcsán. Megtudhattuk, hogy 1950-ben az író édesapját a Márton Áron katolikus püspök elleni koncepciós perben öt év börtönre ítélték. Bodor Ádámot 16 éves korában szintén elítélték, mivel kommunistaellenes röplapokat terjesztett. 1952 és 1954 között a szamosújvári börtönben ült. 1982-ben Magyarországra települt.

Vitathatatlanul meghatározó

Kőrössi P. József azon kérdésére, hogy Bodor Ádám életét a börtön határozta-e meg, ugyanis szinte valamennyi írásában a zárt tér szerepel, az író azt válaszolta: meghatározó volt rá vitathatatlanul, hatott a szemléletére, de érzése szerint pozitív értelemben. „Engem gazdagítottak az ottani élmények. Olyan tudásnak kerültem a birtokába, amelyet máshol nem szerezhettem volna meg.”

A beszélgetés második része immár az irodalomról szólt, arról, hogy hogyan sikerült mégis publikálnia ilyen hátránnyal a múltjában. A pályakezdése az 1960-as évek második felében egy „türelmi időre” esett – Bodor Ádám megfogalmazásában –, ami megkönnyítette az irodalmi tevékenységét, de 1982-re már úgy érezte, megszűnt a viszonylagos biztonsága, beszűkültek a közlési lehetőségei, és áttelepült Magyarországra.

Új környezet, új lehetőségek

Nem volt könnyű beilleszkedni, de KPJ kérdésére határozottan jelentette ki: sem itt, sem ott nem érezte magát másodrendű állampolgárnak. A további kérdésekre adott válaszokból megtudhattuk, hogy Hemingway novellái hatottak rá, minden történetét maga ötli ki, soha nem iszik italt, amikor ír, csak amikor javít, szeret főzni. Szóba kerültek a munkáiból készült filmek is, amire azt válaszolta, hogy őt ez nem lelkesíti. Kedves színfoltja volt az estnek az, amikor KPJ egy rövid részletet olvasot fel A börtön szaga című könyvéből, s Bodor azt kérdezte: Ezt én írtam? Kőrössi P. József a beszélgetés végén kijelentette: egyes irodalomtörténészek szerint Bodor Ádám az igazi Nobel-díjas író, ami őszinte, nyílt színi tapsot váltott ki a közönségből.

Péter I. Zoltán