Törvénytelen a Drakula-kastély visszaszolgáltatása

Törvénytelen a Drakula-kastély visszaszolgáltatása
Törvénytelen volt a törcsvári kastély magánkézbe adása, legalábbis a román Képviselőház véleménye szerint.

Keddi határozatuk értelmében ugyanis az új tulajdonos, Habsburg Domokos mellett más leszármazottak is igényt tarthatnak az épületre, ráadásul a magántulajdonba adás során is több hibát elkövettek a hatóságok. A képviselőházi döntést továbbítják a kormányhoz, a Legfelsőbb Törvényszékhez és az Alkotmánybírósághoz, amelyek a jelentés átvizsgálása után döntenek a további lépésekről.
Habsburg Domokos ügyvédje a szerinte megalapozatlan döntés miatt pert indítanak a román állam ellen, ugyanakkor 150 millió euró erkölcsi kártérítést is kérnek. Hozzátette: a képviselőház véleményezésének nincs jogi következménye, a visszaszolgáltatásról szóló múlt évi döntés továbbra is érvényben marad.
A Brassó közeli és Drakula-kastélyként ismert törcsvári ingatlant 2006 májusában szolgáltatta vissza a román állam Habsburg Domokosnak, Ilona hercegnő fiának azzal a kikötéssel, hogy még három évig tartsa meg az épület rendeltetését, vagyis múzeumként működtesse.
A kastélyt a köznyelv Drakula-kastélyként emlegeti, azonban Bram Stoker 19. századi amerikai író Vlad Tepes ((cepes)) havasalföldi vajdával azonosított figurájának semmi köze nincs az épülethez.
A törcsvári kastélyt Nagy Lajos magyar király építtette 1377-ben. A trianoni döntés után, 1920-ban Karl Schnell brassói polgármester a Hohenzollern családnak adta át a kastélyt. Miután Ilona hercegnő1931-ben férjhez ment Habsburg Antalhoz, a kastély a Habsburgokhoz került. A törcsvári kastélyt 1948-ban államosították, majd 2006 tavaszán a román kormány elrendelte visszaszolgáltatását.

(Független Hírügynökség)