Törvényes volt a szakszervezet által kirobbantott sztrájk

Kovászna megye – Törvényes volt a Kovászna megyei Út és Hídépítő Részvénytársaság szakszervezete által, június 17-én kirobbantott és nyolc napig tartó sztrájk. Ezt a döntést hozta a sepsiszentgyörgyi törvényszék.

A bírák az anyagi károk okozásának vádja alól is felmentette a szakszervezet mellett név szerint is megnevezett hét személyt. A döntés nem végleges, megfellebbezhető.
Máthé István szakszervezeti elnök szerint, annak ellenére, hogy biztosak voltak igazukban, tudták, hogy a törvényes előírásoknak megfelelően jártak el a tiltakozó akció kirobbantásakor, mégis szkeptikusak voltak a törvényszéki per kimenetelét illetően.
Ezt a tartózkodást az is alátámasztotta, hogy a bírák háromszor tolták odébb a tárgyalás időpontját, újabb és újabb bizonyítékokat igényelve a felperestől, a Kovászna megyei Út és Hídépítő Részvénytársaság vezetőségétől.
A vállalat vezetőjét nem sikerült elérni, hogy megkérdezhessük: szándékukban áll-e megfellebbezni a döntést.
A szakszervezeti bizalmi úgy véli, ha újabb tárgyalásokra kerül sor, a bírák akkor is csak az igazság, a törvényesség mellett tehetik le voksukat, és az igazság az ő oldalukon áll.
Június 23-án tárgyalja a sepsiszentgyörgyi törvényszék a szakszervezet által kezdeményezett pert. Az érdek-képviseleti szervezet tevékenységének megakadályozása miatt fordult az igazságszolgáltatáshoz.
Máthé szerint a szakszervezeti vezetőket (akiknek a spontán sztrájkban való részvétel miatt bontották fel a munkaszerződésüket) nem engedik be a vállalat területén lévő irodájukba, nem férhetnek hozzá az itt lévő dokumentumokhoz.
Egyébként az utcára került nyolc alkalmazott törvénytelennek tartja elbocsátását, és pert indított a vállalat vezetősége ellen.