ERDON Helyi hírek

2008.05.19. 14:34

Tanítványok is segítenek egy erdélyi főnemesi rezidencia feltámasztásában

<p>Bármilyen "halottnak" látszó műemlék feltámasztható, ha értő kezekre, tanulékony tanítványokra és professzionális szervezőkre bízzák a dolgot - erről személyesen győződhetett meg bárki, aki az utóbbi időben megtekintette a bonchidai Bánffy-kastély egyre nyilvánvalóbb "éledezését".</p>

A Bonchidai Bánffy-kastély Románia egyik legjelentősebb főnemesi rezidenciája. A több évtizedes elhagyatottság miatt pusztulásnak indultak épületei. A hétvégén a sajtó képviselői láthatták saját szemükkel, miként ölti fel fokozatosan eredeti arcát az épületegyüttes. Sikeres felújításokra persze van számos példa a világban, de ez a műemlék a módszer eredetiségéért kapta meg most a műemlékvédelem "Oscarjának" számító Europa Nostra Díjat.
A díjat az azonos nevű páneurópai civil szervezet 1978-tól ítéli oda azoknak, akik a legkiválóbb módon állítanak helyre műemlékeket a földrészen, 2002-től pedig az Európai Unió hivatalos örökségvédelmi kitüntetésévé vált. Ettől kezdve nemcsak befejezett műemlék-helyreállításokat, hanem tájépítészeti, régészeti és múzeumi gyűjtemények restaurálásával, valamint tudományos kutatással kapcsolatos projekteket is díjaznak. 2007-től műemlékvédelmi oktatást célzó programok is pályázhatnak.


Ebben a kategóriában nyerte el most a díjat az erdélyi Versailles-ként ismert műemlék megmentéséért létrehozott program, amelyet a Transylvania Trust és angol partnere, az Institute of Historic Building Conservation (IHTC) kilenc évvel ezelőtt indított útjára, s amelynek köszönhetően tucatnyi ország egyetemi hallgatóit és restaurátorait sikerült bevonni a különböző felújítási munkálatokba.
Hegedűs Csilla programigazgató, a Transylvania Trust ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a bonchidai Bánffy-kastélyban 2001-től működik ez a program, 2005-ben pedig megnyitották az Épített örökség felújító Szakképző Központot, amelynek eddig nyolcszáz hallgatója volt tizenhárom országból, főleg Európából, de az Egyesült Államokból, Brazíliából, sőt, Ausztráliából is.
Nyolc esztendővel ezelőtt még csak szakmunkásokat ácsokat, kőműveseket és kőfaragókat - vontak be a képzésbe, 2001-től viszont megnyitották a kapukat az építész, a mérnök, a művészettörténész és a tájépítész egyetemi hallgatók előtt is.
A tanfolyamokhoz támogatást próbálnak szerezni, így a hallgatóknak nem kell a teljes képzési költséget fizetniük. "Az idén július 6-tól lesz az első, augusztus 10-től a második" - mondta Hegedűs Csilla, hozzátéve: e kéthetes "képzési modulokból" három nap elméleti, a többi tizenegy nap gyakorlati oktatást nyújt. Az elméleti oktatásban angliai, romániai és magyarországi szakemberek, egyetemi oktatók tanítanak, a gyakorlati képzést pedig angliai és romániai mesterek vezetik. A gyakorlati képzés pedig abból áll, hogy részt vesznek a bonchidai Bánffy-kastély helyreállítási munkálataiban - mondta a programigazgató.
A hétvégi sajtótájékoztatón elmondták: a központ az elsődleges hangsúlyt a hagyományos építőanyagokra és technikák alkalmazására fekteti. A hallgatók képzése során sikerült helyreállítani az épületegyüttes bizonyos részeit, így a konyhaépületet, a Miklós-szárnyat, a kapuépületet és részben az istállók boltozatát.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!