Törvény van, csak alkalmazni kellene!

Törvény van, csak alkalmazni kellene!
Bihar megye – Januárban lépett hatályba az új állatvédelmi törvény, mely szigorú büntetéseket helyez kilátásba az állatkínzókkal szemben. Valyon ki ülteti gyakorlatba az előírásait?

Lázár Károly, a nagyváradi SOS Dogs kutyamenhely vezetője, az Országos Állatvédő Egyesület alelnöke a minap a Bihari Napló szerkesztőségében járt, hogy újdonságokról számoljon be a kóbor ebek ivartalanítási programjával kapcsolatban. Kihasználva az alkalmat arról kérdeztük: kihez fordulhatnak az emberek, ha olyan esetekről tudnak, amikor valaki bántalmazza, nem méltó körülmények között tartja állatait, esetleg sorsára hagyott beteg, megvert, de akár egészséges állatról tudnak. Ugyanis többen jelezték szerkesztőségünkben: az elhagyott kutyák mellett más állatok, jelesül egyre több, jobb sorsra érdemes lovat látni manapság a város szélén, utak mentén.

Rendőrség, állategészségügy

Lázár Károly tudatta: amíg meg nem alakul az állatvédelmi rendőrség, a rendőrség, illetve az állategészségügyi igazgatóság munkatársai hivatottak eljárni. A 2004/205-ös törvényt az idén januárban módosított 9-es törvény végre egy jó, igazán európai törvény, csak komolyan kell venni, és alkalmazni kell. Mint ismeretes, fél évtől akár 3 évig terjedő börtönbüntetést, s 1000-10000 lejes bírságot is kiróhatnak azokra, akik nem méltó módon bánnak az állatokkal. A lakossági bejelentéseket tehát e két intézményben lehet megtenni. Lázár, aki maga is sokat utazik megerősítette: valóban sok az elhagyott ló, ami nem csak szomorú, siralmas látvány, de balesetveszélyes is. Miután agyondolgoztatták, jól kihasználták őket, s már nem bírják a strapát, egyszerűen sorsára hagyják őket a volt gazdák. Van olyan ember is, aki egyszerűen nincs mivel etesse, s ezért engedi el a jobb sorsra érdemes állatát. Ezeket az embereket a legtöbb esetben be lehetne azonosítani, s el lehetne járni velük szemben, vélte beszélgetőpartnerünk. S hogy addig mi lesz a szenvedő állatokkal? Hát egy átmeneti befogadóközpont, menhely mindenképp jó megoldás lenne, amihez persze terület s tőke kellenne.

Klinika Margittán

Rátérve a kóborkutyák problémájára: már nem először írunk az SOS Dogs ivartalanítási projektjéről, mely leghumánusabb megoldás a gazdátlan ebek szaporodásának megakadályozására, s mely hosszútávú megoldást jelent a problémára. A napokban nyitotta meg kapuit a margittai klinika, ahol a helyi és környékbeli kóborkutyákat illetve kérésre a gazdás kutyákat is ivartalanítják, ingyen és bérmentve. Egy kisebb menhely is van ott, 20-30 kutyust lehet onnan örökbefogadni. Lázár Károly szerint a környéken állatbarát, kutyaszerető emberek laknak, így szerinte nem kell tartani attól, hogy nagy gondok lesznek. A margittai és környékebeli érdeklődők a 0741/70-18-37, illetve 0740/65-57-74-es telefonszámokon kaphatnak bővebb felvilágosítást. Belényesbe és környékére hamarosan mozgóklinika látogat el, a pontos időpontot, elérhetőségeket időben közöljük.

Zámbó Sipos Mónika