Történelmi verseny az Adyban

Történelmi verseny az Adyban
Nagyvárad – Több éves hagyománya van már az Ady Endre Középiskolában évente megszervezésre kerülő történelmi vetélkedőnek. A téma évente változik.

A versenyt az elmúlt hétvégén is a középiskola történelem katedrája szervezte. Fleisz Judit aligazgatónő a verseny nevére való rákérdezéskor elmondta: nincs meghatározott megnevezése, mivel minden évben más tematikát ölelnek fel a feladatok. Míg tavaly Luxemburgi Zsigmond élete és munkássága volt terítéken, idén, a reneszánsz évének jegyében telt a verseny, és Mátyás király élete, munkássága, kül- és belpolitikája került előtérbe.

Országos verseny

A szervezők büszkén jelentették be, hogy ettől az évtől a tanügyminisztérium is elismerte országos versenynek ezt a megmérettetést, melyre idén is érkeztek Szatmár és Szilágy megyéből, illetve a Magyarország több helyiségéből is. Bihar megyét székelyhídi, szalontai diákok, illetve az Eminescu Főgimnázium, a Szent László Gimnázium és az Ady Endre Középiskola képviselte. Idén reneszánsz-év van, ennek megfelelően Hunyadi Mátyás korának számtalan jellemzőjét kellett áttanulmányozniuk a csapatoknak. A hadviselés, a gazdasági élet, a reneszánsz irodalom és kultúra egyaránt részét képezte a feladatoknak. A zsűri elnökének szerepét dr. Draskóczy István, az ELTE professzora látta el.

A versenyfeladatok

Az ünepélyes megnyitót Fleisz Judit tanárnő, az iskola aligazgatója mondta, melyet Fleisz János történész, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi tagjának köszöntő beszéde követte. A zsűritag kiemelte a történelmi versenyek szerepét a nemzeti öntudat elmélyítésében. A háromfős középiskolás csapatok kétszer öt feladatsort kellett megoldaniuk, melyek keretében keresztrejtvényt, feladatlapokat töltöttek ki, képeket ismertek fel és neveztek meg. Helytörténeti esszéket is lehetett írni Reneszánsz és szülőföldem címmel, melyet a verseny végén a zsűri elnöke értékelt. A legjobb esszének a kisvárdai Szent László Szakközépiskola csapatának írása bizonyult. A versenyt végül a derecskei I. Rákóczi György Szakközépiskola és Kollégium vitte el, megelőzve a házigazda középiskola II. helyezést elért X.A. csapatát és a III. helyezett XI. C csapatot. A legügyesebb csapatok kirándulást és táborozási lehetőségeket is nyertek.

Nagy Anikó