Történelmi kiállítás Székelyhídon

Történelmi kiállítás Székelyhídon
A Batthyány Lajos hadseregszervező szerepe az 1848–-49-es Magyar Honvédsereg megalakulásában elnevezésű vándorkiállítás az első Magyarországon kívüli helyszínen, Székelyhídon kerül bemutatásra.

A tárlatot Magyar Sándor, a Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztériuma kommunikációs és toborzó főosztályának munkatársa nyitotta meg a székelyhídi Művelődési Házban. A megnyitón Béres Csaba, a Székelyhídi Szeretet Háza Alapítvány igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket és a meghívott vendégeket: Magyar Sándort, a Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztériuma kommunikációs és toborzó főosztályának munkatársát, valamint a székelyhídi származású Venczel Endrét, a budapesti Metszéspont iroda munkatársát. Az igazgató röviden bemutatta az alapítványt és annak eddigi tevékenységét.

Magyar Sándor a jelen levő diákok és a magyar történelem iránt érdeklődők előtt először a tavalyi Batthyány-emlékévről beszélt, hiszen 201 éve született Batthyány Lajos hadseregszervező, míg az idei évben a kiállításnak a magyar honvédség felállításának 160. évfordulója ad aktualitást.

Vándorkiállítás

Az anyaország határain kívül legelőször Székelyhídon megtekinthető vándorkiállítás gyakorlatilag a budapesti hadtörténeti múzeum nagy, állandó tárlatának tablós változata. Magyar Sándor rövid előadásában elhangzott, hogy az osztrákok és szövetségeseik seregeinek másfél évig sikerrel ellenálló hadsereg főként Batthyány érdeme, amelynek feltöltésében önkéntesekkel Kossuth Lajos járt az élen, és csak később vezették be a sorozást. A ’48–49-es honvédseregből egész a forradalom vége feléig a katonák nem dezertáltak, hiszen az a ritka és szerencsés helyzet állt elő, hogy a politikum és a közakarat azonos volt. Az előadásban példaként volt említve a Szegeden alakult, de főként észak-bihariakból álló III. Honvédzászlóalj, azaz a fehértollasok, amelynek Kossuth által névtelen félistenként titulált parasztkatonái Damjanich János vezetése alatt szinte példa nélküli tettekről, vitézségről tettek tanúbizonyságot.