Tömeges felmondás Csibi István cégénél

Tömeges felmondás Csibi István cégénél
Csíkszereda – Kedd délután a Csibi István hargittai üzletember tulajdonában levő csíkszeradei Hamerock Metal vállalat több mint 200 alkalmazottja felmondott, azzal vádolva az ügyvezetőt, hogy nem tartotta be a kollektív munkaszerződést.

A munkások azt állítják, hogy Csibi István ügyvezető, aki egyben a cég többségi tulajdonosa is, több visszaélést követett el. Egyebek mellett azzal vádolják, hogy jogtalanul változtatott a munkaidőn, megsértette a Munkatörvénykönyvét és a kollektív munkaszerződést, visszatartotta a béreket, valamint törvénytelenül bontotta fel egyes alkalmazottaknak a munkaszerződését. A munkavállalók tavaly decemberben tiltakoztak először, amikor 218-an közülük kétórás spontán sztrájkot kezdeményeztek és a Prefektúra keretében működő Társadalmi Párbeszéd Bizottság képviselőivel, valamint a kormánybiztossal is megbeszéléseket folytattak. Utóbbi azt tanácsolta nekik, hogy közös megegyezés alapján vagy pedig bírósági úton rendezzék a munkakonfliktust, előbbiek pedig írásban arra kérték Csibi Istvánt, hogy ő is vegyen részt a december 28-i tárgyalásokon, aminek az üzletember nem tett eleget. Egy nappal később, december 29-én a 218 munkavállaló benyújtotta a lemondását a Hargita Megyei Területi Munkafelügyelőséghez, ahhoz azonban, hogy az eljárás törvényes legyen, a Hamerock Metal vezetőségével is tudatniuk kellett szándékukat.

„ A felmondásainkat először december 29-én továbbítottuk postai úton a Hamerock Metal vezetőségének, azonban visszakaptuk őket azzal az indokkal, hogy az ügyvezető nem kapta kézhez. Január 3-án ugyanez történt,  4-én pedig felhívtak minket telefonon és azt kérték tőlünk, hogy 7-én reggel jelenjünk meg tárgyalni a vezetőségekkel, mely megbeszélésre aztán az ügyvezető nem jött el. Január 8-án újra felkerestük a vezetőséget, azzal a szándékkal, hogy közös megegyezés alapján rendezzük az ügyet, azonban Csibi István csupán egy nőt küldött ki maga helyett, aki azt mondta, hogy ő nem ír alá semmit, és nem is oldja meg a problémáinkat”, nyilatkozta Kerekes Viorel szakszervezeti vezető. Ennek megfelelően a munkások a vállalat titkárságán hagyták felmondó nyilatkozataikat, melyeket ezúttal iktattak is.

Az alkalmazottak szerint nem maradt egyéb hátra, minthogy visszaszerezzék a 2006-os és a 2007-es évi szabadságpénzeiket, mely összegeket eddig nem kaptak kézhez.

„ Beszéltem a Konföderáció bukaresti vezetőivel, akik megigérték nekünk, hogy küldeni fognak egy munkajogra szakosodott ügyvédet, aki átveszi majd az esetet. Bírósági úton akarjuk rendezni az ügyet, és azt szeretnénk elérni, hogy úgy szerepeljen a munkakönyvekben, hogy a munkásokat kötelezték arra, hogy felmondjanak, mert csak így kaphatnak munkanélküli segélyt”, közölte Dakó Éva a CNSLR Fratia szakszervezeti tömb hargittai vezetője.