Többezer pedagógus továbbképzése

Nagyvárad – Nevelők a megismerés társadalmáért a címe annak az uniós projektnek, melynek során több mint kétezer Bihar megyei pedagógust részesítenek továbbképzésben. Kiképző központok is létesülnek.

Ünnepélyes keretek között indították útra a projektet tegnap délelőtt, a Continental szállóban. A megye több elöljárója mellett felszólalt Pásztor Gabriella államtanácsos és Iuliana Adriana Oana Badea tanügyi államtitkár is, majd később a projekt Bihar és Temes megyei kezdeményezői sajtótájékoztatót tartottak.
Dorel Luca Bihar megyei főtanfelügyelő kifejtette: a két megyéből összesen 4400 pedagógus részesül majd ingyenes képzésben a projekten belül, s egyúttal összesen 16 kiképzési központot is kiépítenek (Bihar megyében: hármat Nagyváradon és ötöt vidéken, Temes megyében ötöt, Temesváron és hármat vidéken).

Tematika

Ötféle tanfolyamot szerveznek majd. A résztvevők számítógépkezelői tudnivalókat sajátíthatnak majd el, ezenkívül a kompetenciákon alapuló curriculum megtervezéséről, interaktív oktatási módszerekről, az osztályban felmerülő krízishelyzetek menedzseléséről is tanulhatnak, s külön képzés zajlik majd iskolaigazgatók számára. A tulajdonképpeni tanfolyamok áprilisban kezdődnek és két éven át zajlanak majd, egyelőre a tanfolyamvezetők kiválasztása és képzése van folyamatban, tudtuk meg. A projekt összértéke 20 millió lej, ebből 15 millió lej uniós pénzalapokból származik, 5 millió lejjel pedig a tanügyminisztérium járul hozzá. Fontos részlet, hívta fel a figyelmet a főtanfelügyelő, hogy a kurzusok Bihar megyében magyar és szlovák, Temes megyében pedig német nyelven is zajlanak majd. Egy online felíratkozási rendszert dolgoztak ki, az érdeklődők a http://educatori.bihortimis.ro címen tudhatnak meg többet erről.

Megfelelni a kihívásoknak

Oana Badea államtitkár kifejtette: rendszerint az előző évi pályázatok eredményét „szüretelik”, és sokat mond az, hogy míg tavaly 2500 pedagógus továbbképzését biztosították, az idén a számuk eléri a 35 ezret. A továbbképzések azért is fontosak, mert megteremtik az eszközöket arra, hogy a pedagógusok megfeleljenek az új tanügyi törvény kihívásainak. Például a portfólió elkészítése is egy képzés eredménye kell legyen, „az egy előítélet, hogy csupán bürokratikus gesztusok felsorakoztatásából áll” – mondta a tanügyi államtitkár, aki azt is hangsúlyozta: nagy előny, hogy a kötelező képzést ezúttal nem saját zsebükből kell kifizessék a pedagógusok. Egyúttal fontos, hogy a tanfolyamokon elsajátítottakat a résztvevők később gyakorlatba is ültessék, ne ragadjanak le a régi módszereknél.

Neumann Andrea