"Több tiszteletet az RMDSZ-nek"

"Több tiszteletet az RMDSZ-nek"
Nagyvárad – Szombat délelőtt az Ady Központban ülésezett a Bihar Megyei RMDSZ területi választmánya. Több felszólaló Tőkés László EP-képviselőnek az RMDSZ-szel kapcsolatos közelmúltbeli megjegyzéseit kommentálta.

Szombat délelőtt a váradi Ady Endre Kulturális Központ konferenciatermében ülésezett a Bihar Megyei RMDSZ-szervezet területi választmánya. A gyűlésen Tőkés László európai parlamenti képviselőnek az RMDSZ-szel, és az átvilágítással kapcsolatos közelmúltbeli megjegyzései is szóba kerültek. Felszólalásában Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök azon meggyőződésének adott hangot: “aki a széthúzás politikájának és a helyben toporgásnak a híve, s folyton azon fáradozik, hogy miként vesszünk össze, az nem magyar érdekeket szolgál”. Azt kérdezte: Tőkés László miért állandóan olyan témákat vet fel, hogy a magyar közösség rosszul érezze magát, EP-képviselőként miért nem inkább azzal foglalkozik, hogy a fiatalok a szülőföldjükön maradjanak, munkahelyet és lakást találjanak maguknak, a hazai mezőgazdasági termékeknek legyen piaca vagy nagyobb támogatást kapjanak a mikrovállalkozások. Úgy vélte: az RMDSZ nagyobb tiszteletet érdemel, hiszen annak idején ez a szervezet is kampányolt azért, hogy Tőkés László ott legyen az Európai Parlamentben. Megitélésében a volt püspök tiszteletet érdemel azért, amit 1989 decemberében tett, de az ezutáni munkájáért biztos nem, mert nyilatkozataival és tevékenységével nem engedi, hogy az RMDSZ-sek megadják neki ezt, bármennyire is szeretnék. “Nem szabad elfeledni a múltbeli dolgokat, de a jövőt kell építeni. Aki mindig hátrafelé tekint, előbb-utóbb oszlopnak ütközik. A kettős beszéddel csak azt lehet elérni, hogy megmaradnak a szobraink vagy lesznek kétnyelvű utcanévtábláink, de nem lesznek magyarok, akik elolvassák ezeket”, figyelmeztetett az ifjú politikus.

“Feladatot teljesít”

Lakatos Péter parlamenti képviselő szerint Tőkés László “inszinuációival” az a legnagyobb probléma, hogy a nyilatkozó úgy tekint a felnőtt bihari magyarokra, mintha azok nem emlékeznének dolgokra, és “nem tudnák azt, hogy az elhangzottak nem igazak”. A honatya kijelentette: meg tud cáfolni minden olyan “hazugságot”, amit Tőkés László egyénileg vagy Szilágyi Zsolttal párosban megjelentet. Meggyőződése, hogy a volt püspök feladatot teljesít, ezért “oda kell figyelni, hogy kitől kapja az utasításokat és mi a végcél”. Ha ugyanis gyökeret kapnak ezek a vádaskodások, akkor megitélésében akár az is előfordulhat, hogy 2012-ben az RMDSZ kiszorul a romániai parlamentből.

Biró Rozália választmányi elnök azon meggyőződésének adott hangot, hogy ha valaki alaptalanul vagy bizonyítékok nélkül vádol, akkor biztosan nem jószándékkal teszi ezt. “Nem vagyunk olyan sokan, hogy leromboljuk mindazt, amit eddig felépítettünk, vagy kihúzzunk egy-egy tartóoszlopot. Elemezhetjük a hibáinkat és kijavíthatjuk ezeket, de közben tartsuk tiszteletben egymást, ne gázoljunk egymás becsületébe”, fogalmazott.

Ciucur Losonczi Antonius