Több százan a határmenti expon

Több százan a határmenti expon

Biharkeresztes – Hatvan kiállító – köztük ketten az országhatár túloldaláról – mutatja be termékeit a pénteken délelőtt kezdődött és szombat este záruló XI. Bihar-Bihor Expo Határmenti Kiállítás és Vásáron a biharkeresztesi sportcsarnokban.

Megnyitójában Szendrényi Péter főosztályvezető-helyettese hangsúlyozta: a jövőben is támogatják az elmaradott térségek felzárkózását segítő eseményeket.

Az országhatár-mentén tevékenykedő vállalkozók, gazdasági társaságok és oktatási intézmények adnak randevút egymásnak a szombat este záruló Bihar-Bihor Expo keretében Biharkeresztesen. Köszöntőjében Barabás Ferenc, a vendéglátó város polgármestere hangsúlyozta, hogy az expo a bemutatkozás mellett kitűnő alkalom az új ismeretségek, üzleti kapcsolatok létesítésére is.

– Hazánk kialakította az Európai Unió területi együttműködési program feltételeit, működik a hét régió – hangsúlyozta Szendrényi Péter, a területfejlesztési minisztérium főosztályvezető-helyettese a megnyitó beszédében, majd hozzátette: – A jövőben is hoznak olyan intézkedéseket, amelyek gyorsítják az elmaradott társégek fejlődését. Folytatni kell a magyar-román kormányülések sorozatát, ott konkrét projekteket kell elfogadni, és ez majd kedvezően hat az itt élők életét.

A megnyitó, a vásárbejárás, majd a díjak átadását követően a vendégek és meghívott szakemberek a vállalkozási-, a közigazgatási- és a közoktatási szekcióban folytatták a tanácskozást.

 

Ioan Lucian, a Bihari Vállalkozók Szövetségének elnöke is ott volt az expo megnyitóján. Kérdésünkre elmondta: Románia unióba lépésével elhárult minden akadály a két ország üzletemberei elől, és a szomszédos országokban számos példa van a gazdasági befektetésekre. A határ két oldalán élők közös érdeke az uniós pályázatok sikere. Ezek a projektek szüntetik meg végkép a két ország közötti különbséget. Konkrét példa a Biharkeresztesen létesülő ipari park, valamint a hajdú-bihari iparkamaránál elbírálás alatt lévő turisztikai terv.

A Nagyváradról érkezett Megyeri Éva, az egyik bútorgyártó cég standjánál válaszolt kérdésünkre. Mint mondta, kapcsolatépítés szempontjából nagyon fontosnak tartja a határmenti expon való részvételt. Hiszen közel vannak az országhatárhoz, Magyarországról is várnak partnereket. Nekik egyébként Debrecenben is van boltjuk.

 

Az expo díjazottai

Területfejlesztési minisztérium díja: Benei Péter pipakészítő.

Biharkeresztes önkormányzatának díja: Biharkeresztesi Takarékszövetkezet.

Határmenti bihari települések társulása díja: Vitéz Mihály Technikai Kollégium (Nagyvárad).

Megyei iparkamara díja: Fórián Károly, üveges mester.