Több mint tízezer jelöltet indít az RMDSZ

Több mint tízezer jelöltet indít az RMDSZ
Marosvásárhely – Több mint tízezer jelöltet indít az RMDSZ a helyhatósági választásokon, jelentette be Markó Béla szövetségi elnök pénteki marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján.

A végleges összesítés szerint az RMDSZ 10394 jelöltet indít a helyhatósági választásokon, 363 polgármester-jelöltje van melyből 146 először szál versenybe ezért a tisztségért. Kilenc megyében, Kovászna, Bihar, Hargita, Maros, Kolozs, Satmár, Máramaros, Temes és Szilágy megyékben indul RMDSZ-es megyei tanács elnök-jelölt és az, hogy versenybe szállt több mint ezer fiatal is jelzi a szervezeten belüli fiatalítási folyamat folytonosságát.

Markó Béla kifejtette, a gazdasági, infrastrukturális fejlesztés és a decentralizáció mellett az RMDSZ kiemelt célja a különböző autonómiaformák megteremtése is. Autonómia nélkül nem csak Romániában, de az Európai Unióban sem lehet jövőt elképzelni – hangsúlyozta. Az RMDSZ választási ajánlata nemcsak az erdélyi magyarságnak, hanem mindenkinek szól: ezért is megdöbbentő, hogy 2008-ban, bizonyos román pártok továbbra is az etnikai szavazás fele próbálják irányítani a választói akaratot, és több erdélyi településen, köztük Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen is összefogtak az RMDSZ ellen, nem egy bizonyos jelölt támogatása érdekében, hanem azzal a nyíltan vállalt céllal, hogy „kiüssék” az RMDSZ az önkormányzatokból. – A Szövetség álláspontja az, hogy az etnikai szavazás idejétmúlt jelenség, az RMDSZ a maga részéről arra törekszik, hogy a sajátosan magyar célkitűzések, érdekek hatékony képviselete mellett, polgármesterei, önkormányzati képviselői révén megfelelő megoldásokat kínáljon az egész lakosság számára. Marosvásárhelyen sem a jelenlegi polgármester nemzetiségi hovatartozása miatt van szükség váltásra, hanem azért, mert a városvezető nem az egész lakosság érdekeit képviselte – mondta az RMDSZ elnöke.