Több, mint kétségbeejtő

Több, mint kétségbeejtő

Szatmár megye — Az útlezárások veszélybe sodorják a megyeszékhely lakosságának testi épségét — mondta tegnap sajtótájékoztató keretében Gheorghe Strâmb, a Sűrgősségi Helyzetek Felügyelőségének főfelügyelője.

Tegnap Gheorghe Strâmb főfelügyelő sajtótájékoztató keretében számolt be az idei év első három hónapjának mérlegéről. A számadatok alapján, a tavalyi évhez képest körülbelül 13%–al nőtt a sűrgősségi helyzetek száma. Szerinte, ennek az lehet a magyarázata, hogy sok polgármester nem fordít elegendő figyelmet a megelőzésre, sőt sok esetben az anyagi feltételek sem adottak. Akadnak olyan települések, ahol egyetlen szerződést sem írtak alá önkéntesekkel és a technikai felszerelések is hiányoznak. Több helyen a vízellátás sem megoldott egy esetleges tűzeset eloltásához. „Az idei évre rendkívül száraz és meleg nyarat jósolnak a szakemberek. Rengeteg olyan település van a megyében, ahol minimálisan sincsenek felkészülve erre” — magyarázta Strâmb főfelügyelő.

A megyében eddig 71 kereskedelmi egységet, tanintézményt vettek nyílvántartásba, amelyek nem rendelkeznek a Sűrgősségi Helyzetek Felügyelőségének engedélyével. Vannak közöttük nagyobb cégek, sőt bankok is. A szabályozás értelmében, ameddig nem szerzik be a megfelelő engedélyeket, addig fel kellene függeszteniük a működésüket. A keresekdelmi egységek, tanintézmények mindegyike figyelmeztetést kapott, három hónap áll a rendelkezésükre, hogy beszerezzék az engedélyt.

Emberéleteket követelhet

Nap mint nap tapasztalható a megyeszékhelyen az a bosszantó jelenség, hogy egyre több utcát zárnak le a csatornahálózat, gázvezetékek illetve az útburkolat cseréje miatt. A közlekedési nehézségek mellett, életveszélyes is az utcák ilyen ütemben való járhatatlanná tétele, mivel a tűzoltókat senki sem értesíti arról, hogy éppen melyik utcát kell elkerülniük, így adott esetben emberéletek követelhet az, hogy a mentés közben szembesülnek azzal, hogy egyik vagy másik utca járhatatlan. „Felelőtlenségnek tartom, hogy sem a városvezetés, sem pedig a kivitelező cégek nem veszik a fáradtságot, hogy értesítsék a tűzoltóságot” — szögezte le Strâmb főfelügyelő.