Több helyen fognak kérni közvélemény-kutatást

Több helyen fognak kérni közvélemény-kutatást
Marosvásárhely – „A közvélemény-kutatás fontos”- fejtette ki a helyhatósági választások jelöltállítási módozatával kapcsolatban Markó Béla szövetségi elnök.

Az RMDSZ több helyen fog kérni közvélemény-kutatást de az elnök szerint ennek „eredménye nem attól függ, hogy ki szervezi, hanem attól, hogy kiket kérdeznek meg a közösségből”.

Viszont a jelöltek személyét nem a közvélemény-kutatás fogja eldönteni „hanem vagy előválasztás vagy széles testület”.

– Tehát így Marosvásárhelyen is előválasztással vagy minél nagyobb részvételű küldöttgyűléssel kell eldönteni az RMDSZ polgármester jelöltjét –jelentette ki az elnök.

Tavaly nyáron az RMDSZ marosvásárhelyi választmánya Csegzi Sándor jelenlegi alpolgármestert szavazta meg jelöltként Borbély László középítkezési és fejlesztési miniszterrel szemben. A szavazás több megóvásának következtében a Maros megyei RMDSZ által megrendelt közvélemény-kutatás eredménye szerint a megkérdezetek 58%-a Borbély Lászlóra voksolna.

Az állóurnás, titkos előválasztást és egy minél szélesebb testületi választást jelölt meg a helyhatósági választások jelöltállítási módozatának a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsa.  A marosvásárhelyi ülésen a testület javasolta, hogy a területi szervezetek dönthessék el a jelöltekkel szemben állított kritériumokat a január 26-i SZKT-én elfogadásra kerülő keret-kritériumokon belül, valamint a jelöltek kiválasztási módozatát is.