Tõkés az autonómia mellett kiálló jelölteket támogatja

Tõkés az autonómia mellett kiálló jelölteket támogatja
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) támogatja a romániai helyhatósági választásokon mindazokat a jelölteket, akik a magyar közösségi önrendelkezés mellett állnak ki függetlenül attól, hogy melyik magyar szervezet színeit képviselik – derül ki Tõkés László EMNT-elnök közleményébõl.

A szerdán, egy nagyváradi sajtótájékoztatón ismertetett dokumentum szerint az EMNT-nek elsõrendû érdeke, hogy minél több, “a nemzeti önrendelkezés ügye iránt elkötelezett” személy jusson önkormányzati tisztségbe. A júniusi választásokon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) is saját jelölteket indít. Tõkés hangsúlyozza: az önkormányzatok rendelkeznek leginkább azokkal az eszközökkel, amelyekkel az autonómia iránti közakaratot megjeleníthetik.

Ezért az EMNT kezdettõl fogva természetes szövetségesnek tartja a nemzeti önrendelkezés iránt elkötelezett Magyar Polgári Pártot. “Közismert viszont, hogy az autonómia hívei az RMDSZ soraiban is megtalálhatók, másfelõl, hogy a szövetség az utóbbi idõszakban kénytelen-kelletlen módosított eddigi autonómiaellenes politikáján” – véli Tõkés, ezzel indokolva azt, hogy az autonómia mellett kiálló jelölteket támogatja, “induljanak azok akár az MPP, akár az RMDSZ színeiben”.


Tõkés rámutatott: egyfelõl csak elismeréssel lehet szólni arról, hogy az MPP bejegyeztetésével a romániai magyarság körében is megvalósulóban van a választás szabadsága. Másfelõl viszont a plurális egység jegyében minden eddiginél nagyobb szükség van az erdélyi magyar összefogásra éppen a magyar közképviselet megõrzése, valamint az autonómia eredményes képviselete érdekében.


Sajnálattal állapította meg viszont, hogy az RMDSZ és az MPP közötti országos megállapodás a helyhatósági
választásokon való együttmûködésrõl nem jött létre, sõt “az RMDSZ központi pártvezetése a helyi szintû megállapodásokat sem bátorította”.