Út, pálya, net, medence

Út, pálya, net, medence

Nagyvárad – Váradot, a Félixfürdőt, Diófást (Nucet) és több más települést is érintenek azok a tervezett beruházások, amelyekről csütörtökön tájékoztatott két miniszter, Winkler Gyula és Borbély László.

Városi és megyei vezetőkkel egyeztetett csütörtökön Nagyváradon Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter, valamint Winkler Gyula informatikai és távközlési tárcavezető. A megbeszéléseket követő tájékoztatón Borbély számos nagy beruházás tervét ismertette. Három olyan projektről is megállapodtak, amelynek finanszírozásáról már régóta tárgyalások folytak. Így a Félixfördő infrastruktúrájának javítására 2,2 millió eurós támogatás érkezik, a nagyváradi körgyűrű építésének folytatására 9,5 millió jön, a Diófáson létesítendő sípályára pedig 8,3 millió várható. „Ezekből csak 2 százalékot kell állnia az adott településnek, mivel nyolcvan százalékot az EU alapok fedeznek, a maradékot pedig a központi költségvetés” – tette hozzá Borbély.

Azt is megemlítette, hogy összesenk 25 millió eurót kapnak a következő években a régió kisebb települései infrastruktúra fejlesztésre. Emellett a sportcsarnok építési akció mintájára úszómedence létesítési program indul. Országosan hetven medencét hoznak létre, ebből 10 nagyot (1000 néző befogadására alkalmasat), 20 közepeset (400 néző) és 40 kicsit (25X12 métereseket). A trevek egy hónap múlva lesznek készen, ekkor írják ki a versenytárgyalásokat az építésre. Borbély egyébként azt állítja, hogy az építkezések irama országos szinten 30 százalékkal nőtt (bár azt nem tudni, mihez képest), s ezzel Románia ilyen téren az első Európában. Nagyváradon a két miniszter a Magyarországgal való területi együttműködésről is tárgyalt. E kooperáció még a programok kidolgozásának szintjén áll, a dokumentációk novemberre készülnek el.

Ingyennet

IT-fejlesztési tervekről számolt be Winkler Gyula informatikai miniszter Váradon. Mint mondta, már régóta fut a Tudásalapú gazdaság nevű projekt, amelyben Bihar megyéből 11 település vesz részt. Ennek keretében a versenytárgyalás nyertese, a Romtelecom december 10-i határidővel vállalta, hogy informatizálja és internetkapcsolattal látja el a résztvevő települések polgármesteri hivatalait, könyvtárait, valamint vezető tanintézeteit, továbbá a köz számára is „netpontokat” létesít. Mindezt Biharban 88 ezer dollárból hozzák össze. Mindemellett Nagyváradon és Szentmártonban azt tervezik, hogy – a nemrégiben elindított kolozsvári projekt mintájára –, wireless internethozzáférési pontokat hoznak létre. Ehhez most keresik a helyszíneket.

Jelentkezzenek!

Nagyváradi tárgyalásaik után Winkler Gyula miniszter felhívta az érdekeltek figyelmét, hogy vegyenek részt a kínálkozó európai uniós támogatási programokban. Mintegy 300 millió euró hívható le a következő években, e-kormányzással, informatizálással, e-kereskedelemmel összefüggő programokra.

Szeghalmi Örs