Szüreti mulatságot tartottak Szalárdon

Felvételünkön Szalárd központjában, a világháborús emlékmű előtt egy csoportképen láthatóak a hívogató fiatalok, a község polgármesterének és lelkipásztorának a társaságában.
Felvételünkön Szalárd központjában, a világháborús emlékmű előtt egy csoportképen láthatóak a hívogató fiatalok, a község polgármesterének és lelkipásztorának a társaságában.
Szombaton tartották Szalárdon a nagy hagyományoknak örvendő szüreti mulatságot. Mint az általában Bihar megye településein történik, itt is templomi áldással indultak a fiatalok hívogatni az esti bálra

2017 október 7-e reggelén 16 ifjú táncos készülődött, felöltve községünkre jellemző népviseleti ruhájukat, ébren tartva ezzel is a helyi hagyományokat. A szalárdi Művelődési Ház már reggeli órákban megtelt jó kedvvel, gyermek zsivajjal, mókázással és a helyi mazsorett táncosokkal akikkel közösen indultak el Szalárd utcáin az esti mulatságra hivogatni a helybelieket. Az ifjak első útja a szalárdi református templomba vezetett, ahol Varga Botond lelkipásztor várta őket hisz a szüreti háladás ünnepe kezdődött el e napon, hálát adva Istennek a szőlőért a szülők szeretetéért mindenért amit ebben az évben kaptunk. A község központjában dr.Nagy Miklós ,Szalárd polgármestere és Varga Botond, református tiszteletes köszöntötte a táncosokat a jelenlevőket szivélyes üdvözletével. A kedves szavak és a mazsorett csoport tánca a bohóc tréfálkozása jó kedvel hangos énekszóval inditotta el útjukra a táncosokat, hivogatni a bálba Szalárd, Hegyközszentimre és Jákóhodosra. A hangulat magával ragadta a község apraját és nagyját estére megtelt újra a szalárdi kultúrház szorakozni vágyókkal szülőkkel, vendégekkel akik megtisztelték jelenlétükkel a szalárdi szüreti bált. A rendezvényt hivatalosan Pásztor Sándor a Bihar Megyei Tanács elnöke és dr. Magy Miklós polgármester nyitották meg, köszöntve a táncosokat a mulatni vágyó szép számmal megjelent közönséget. Az ifjak tánca amelyre oly sokat készűltek átütő sikert aratott magával ragadva a mulatozni, szórakozni, táncolni vágyókat, végülis reggelig tartó mulatozás vette kezdetét. A kiváló hangulatról a Retro Band együttes gondoskodott. A fiatalok nevében a község polgármestere köszönte meg Szabó Zsófia tanitó nőnek, hogy segitett és felkészitette az ifjakat az alkalomra, valamint szülőknek, szakács asszonynak a szép számú támogatóknak, akik közös összefogással fáradságot, időt nem kimélve segítettek, hogy együtt hálát adhassunk, Szalárd községében a szüret ünnepének és egy emberként ápolhassuk hagyományainkat.

Kőrösi Timea