Szüreti mulatság Hegyközcsatárban

Akt.:
Szüreti mulatság Hegyközcsatárban
Mint minden évben idén is sikeres volt a hegyközcsatári szüretibál, már délben elindultak a fiatalok lovas szekereken behívogatni a szomszédos településekre, és ami különössé tette a mai mulatságot az a két lovasleány akik a kisbíró szerepét is betöltötték.

Fátyolfelhősen ugyan, de kedvező időjárással indult Hegyközcsatárban a 2012 szeptember 22-i Szüreti bál a szervezők és a táncosok nagy örömére. Egyes visszaemlékezések szerint a hegyközcsatári szüreti báloknak közel száz éves múltja van , nagyon kevés kivétellel szinte minden évben megünnepelték a szőlő betakarítását. Mivel maga a települést a dombos táj jellemzi , hiszen a falu is egy domb oldalon helyezkedik el , így a lakosság többsége a szőlőtermesztéssel foglalkozott, hatalmas szőlőhegyek jellemezték a falu környékét, talán innen is a település nevének a „hegyköz” előtagja.

Istentisztelet

Ezt a hagyományt elevenítették fel ma fiataljaink. Délelőtt 11 órakor egy istentisztelettel, kezdődött a szüreti mulatságot felelevenített rendezvény a hegyközcsatári római katolikus templomban, ahol a házigazdaként Farkas András római katolikus plébános hirdetett igét és mondott áldást a rendezvényre, amelyen jelen volt Vitályos Barna Hegyközcsatár polgármestere és helyettese Tóth Gyula alpolgármester. Ezt követően a tíz párból álló tánccsoport bemutatta azt a néptáncot , amelyet Molnár Izabella egykori tagja a Szalmavirág együttesnek, tanított be nekik, egyébként ő hosszú ideig tagja volt ennek a műkedvelő csoportnak. Sok helybéli lakos gyűlt össze a Polgármesteri Hivatal előtti térre, hogy megcsodálhassák a szépen kivitelezett és megtanult néptánccsokrot, amelyet hálájuk jeléül hatalmas tapssal jutalmaztak.

Tánccsoport

A tánccsoport legfiatalabb tagjai alig múltak hét évesek, de kitartóan táncoltak a náluk idősebb társaikkal. Az ifjú leányka Dudás Bianka második osztályos, míg párja Szilágyi Patrick pedig első osztályos tanulók, a másik legfiatalabb páros is másodikosok, de mellettük még két pár alsós tagozatú tanulók is voltak. A hegyközcsatári közönség előtt bemutatott sikeres műsoruk után a lelkes kis csapat elindult a közeli települések falvaiba hívogatni az esti szüretibálba, a kikiáltó kisbíró Bégányi Éva és Balogh Yvett lóháton mentek az élen, több feldíszített lovas kocsi kísérte a táncosokat, a zenét a Sárga-Rózsa zenekar szolgáltatta. A tánccsoport biztonságos felvonulását a hegyközcsatári és hegyközpályi rendőrőrsök alkalmazottai, gépkocsiijai biztosították.

Mulatság

Az egész est jó hangulatát a már említett Sárga-Rózsa zenekar biztosította. Felléptek a hegyközcsatári Szalmavirág néptáncosai is, hogy még több színt és jókedvet vigyenek be a mulatságba. Az egész rendezvény főszervezője és összefogója, már több év óta, Sztankovics Gyula a hegyközcsatári Polgármesteri Hivatal kúltúrreferense aki, igazi néphagyomány őrző módján bonyolítja le az eseményeket. Az egész rendezvényt a Polgármesteri Hivatal, maga a polgármester és helyettese , valamint magán személyek finanszírozzák. A hajnalig tartó mulatságon mindenki jól érezte magát, kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek egyaránt, remélhetőleg jövőre ismét részesei lehetünk egy hasonló jó szüreti mulatságnak.

Tóth Zsigmond