Szüreti mulatság és bál Hegyközpályiban

Szüreti mulatság és bál Hegyközpályiban
Hegyközpályi községben minden év szeptemberében tartják a szüreti mulatságokat, hiszen ekkor már a Hegyköz dombvidékein kezdenek a korai érésű szőlők beérni. A szüreti mulatságra hivogató fiatalok a környékbeli településeket is felkeresték, az ești mulatságon való részvételre buzdítva mindenkit.

Szombaton, 2017. szeptember 2-án délelőtt tíz órakor a hegyközpályi református templomban vette kezdetét a már több évtizede hagyománnyá vált szüreti mulatság és az azt követő esti szüreti bál. Most sem volt ez másképp, Köteles László lelkipásztor a Királyok I. könyve 21,1-3-ra alapozta igemagyarázatát, „(…) nincs olyan bölcs ember, akit a bor nem részegít meg…” – hangzottak a lelkipásztor szavai, aki a jelenlévő szüreti táncosokat és szüleiket a mértékletességre intett a bölcsesség által. A templomtérre megérkeztek a lovas kocsik, majd a tizennégy táncospárból álló csoport a református templom déli harangszóját követően a jelenlévő szülőknek, kíváncsiskodóknak bemutatták a hívogatótáncukat, majd a csoport Hegyközszáldobágy fele indult hívogatni. A négy szekérből álló hívogatók Száldobágy után Hegyközújlakon keresztül Hegyközcsatárba mentek. Minden településen nagy örömmel fogadták őket, finomságokkal és üdítővel kínálgatva a kissé elfáradt de azért vidám csapatot. Csatárt követően Hegyközpályiban folytatták a hívogatást, ahol a szülők nagy örömmel és változatos finomságokkal várták a kapuk előtt a gyermekeiket, akik minden megállójuk alkalmával eltáncolták a szüreti táncukat. Este hét órára fejezték be a hívogatást. Megközelítőleg húsz helyen fogadták őket, kaláccsal, üdítőkkel, tésztákkal, nagy szeretettel.

A táncospárból a legfiatalabbak alig múltak 10 évesek, ők pedig: Izsáki Nándor és Lőrincz Jázmin páros, valamint Tóth Zsófia és párja Kincses Szabolcs. A díszes szüreti hívogatót minden megálló alkalmával, Németi Rajmond és Izsáki Gyula olvasták fel. Az elfáradt táncosokat a fáradhatatlan szülők finom meleg ételekkel várták, hiszen ezt követően még egy reggelig tartó bál várt rájuk. Sötétedés után, a szüreti bálon résztvevőket elsőként Somogyi Lajos, Hegyközpályi község körzeti RMDSZ elnöke köszöntötte Bíró Rozália parlamenti képviselőasszony jelenlétében. Somogyi Lajos köszöntőjében kihangsúlyozta: „(…) hálásak lehetünk, hogy ezen a szép helyen születtünk, azért szép hely ez számunkra, mert itt van a múltunk, jelenünk és itt lesz a jövőnk is!” – emelte ki köszöntőjében Somogyi Lajos. A továbbiakban megköszönte a szülőknek, a gyermekeknek, a helyi RMDSZ-es tanácsosoknak, szekérhajtóknak, mindenkinek, akik bármiben segítettek, hogy mindez egy példás összefogás eredményeképpen létrejöjjön, külön kiemelve Imre Julianna óvónőt, aki több évtizede készíti fel az ifjakat a szüreti táncra.

Hagyományaink megőrzése

Bíró Rozália képviselőasszony felelevenítette, azokat az időket, amikor gyermekként ő is aktívan vett részt a szüreti mulatságban „(…) örülök, hogy ma is sikerül magyar közösségeinknek hagyományainkat megőrizniük, fiataljainknak átadva ápolni az utókor számára.” Elmondta még örül, hogy ilyen sok fiatalt össze tud fogni, ez a magyar közösség, azért, hogy az értékeink ne vesszenek el, hanem tovább éljen nemzetünkkel. Az est fénypontját megelőzően az ifjak megköszönték Imre Julianna, hegyközpályi óvónőnek, az áldozatos, egy hónapon keresztül tartó munkát valamint a szüleiknek a támogatást, hogy újból létrejöhetett ez a mai ünnepség. Felkészítőjük, Imre Julianna meghatódva szólt a jelenlévőkhöz megköszönve az ifjak lelkesedését a több héten tartó próbákon, a szüreti bálon, de a szülők kemény munkáját és áldozatkézségét is, amely nélkül mindez nem jöhetett volna létre. A köszöntők után az ifjak az éjféli táncot járták el, amelyet követően egy hajnalig tartó mulatság vette kezdetét, a kitűnő zenéről a jól ismert Retro Boys együttes gondoskodott.

Tarsoly Normen, Tóth Zsigmond