Szüreti fesztivál néptánc gálával fűszerezve

A fiatalok felvonulása a fesztiválon népviseleti öltözetben
A fiatalok felvonulása a fesztiválon népviseleti öltözetben
A monospetri Német Demokrata Fórum (NDF) szeptember 17-én (vasárnap) rendezte meg az általa kialakított, sokéves hagyománnyal rendelkező Szüreti Fesztivált (Traubenfestet). A fesztivált a helyi NDF szervezte rendezte, de a szüreti mulatság egész település lakosságának szólt.


A meghívott vendégek és a tánccsoportok a fórum impozáns székházában gyülekeztek, ahonnan a főutcán szervezett sorban vonultak a központban lévő római katolikus templomig. Szemet gyönyörködtető látvány volt a népviseletbe öltözött néptáncosok felvonulása, mely előtt egy tábla jelezte, hogy milyen alkalmat ünnepelnek: Traubenfest 2017. Az őszi betakarítás, a szüret, adja ezen ünneplés apropóját. A néptáncosok vonultak be először az Istenházába, majd a hívek is követték őket. A mise bevezető részében, a házigazda Pitó Lajos plébános adott hálát Istennek a kapott termésért, majd köszöntötte Szűcs Attila diószegi plébánost, aki az ünnepi főcelebráns volt. Köszöntötte továbbá a néptánccsoportokat, akik Krasznabéltekről, Margittáról, Nagyváradról, Palotáról és Szatmárnémetiből érkeztek, hogy bemutassák ezen alkalomra készített műsorukat, a helyi NDF- és a Bábota néptánccsoportot, a helyi fúvószenekart, valamint Barcui Barna polgármestert, Kozák Róbert alpolgármestert és az ünnepség főszervezőjét Végső András helyi NDF elnököt. Köszönetet mondott a kórusnak, amiért kétnyelvű énekléssel – magyar, német- teszik színesebbé, szebbé az ünnepi alkalmat. Beszédének végén imát mondott az iskolásokért, akik elkezdték az új tanévet.

Két nyelven

Az ünnepi szónok prédikációjának vezérgondolatai a megbocsájtás és az irgalmasság fogalmai voltak. Megbocsájtás és irgalmasság nélkül lehetetlen lenne az emberi együttlét, az egymás mellett élés, fejtette ki a továbbiakban. Példabeszéddel támasztotta alá, hogy csak az várhat megbocsájtást, aki maga is képes erre a tettre. Szűcs Attila plébános, német nyelvtudása miatt, visszajáró vendége ezen ünnepségnek, most is két nyelven hangzott el a prédikáció. A szentmise után ismét rendezett sorban vonultak a résztvevők a székházig, ahol tartalmas és finom szeretetebéd várta őket. Ebéd után a művelődési ház adott otthont a tánccsoportoknak műsoraik bemutatására. Előtte Végső András köszönte meg a fellépőknek a munkát, a közönségnek pedig a részvételt. Kiemelt köszönetet mondott a helyi fúvószenekar tagjainak, akik biztosították a felvonulási zenét, valamint a polgármesternek a terem rendelkezésre bocsátásáért, majd tartalmas jó szórakozást kívánt. Barcui Barna polgármester hangsúlyozta, hogy mindig szívesen fogadják a traubenfest vendégeit, akik az évek során barátaikká váltak. Röviden bemutatta Monospertit azoknak, akik esetleg újak a csoportokban, majd jó szórakozást kívánt. A beszédek után a műsorvezetők – Czapp Emőke, Zelina Barbara – sorra színpadra szólították a tánccsoportokat, akik valamennyien komoly közönségsikert arattak. Mindvégig lehetett tombolát vásárolni, melyen értékes és hasznos tárgyak találtak gazdára. A fesztivált az NDF rendezte, de az egész falu lakosságának szólt. Ezt az üzenetet megértették a lakosok, ezért nemzetiség és felekezeti hovatartozástó függetlenül igen nagy számban mentek el együtt ünnepelni.

Szőke Ferenc