Szüreti bál Csokalyon

Szüreti bál Csokalyon
Ilyenkor ősszel, októberben az Érmellék településein mindenütt felpezsdül az élet, hiszen kezdődik az év egyik legfontosabb eseménye, a szüret. Október 8-án szombaton rendezték meg Csokalyon a Szüreti mulatságot, mely esemény a betakarítás, a szüret végét jelzi. E jeles ünnepen a hagyomány szerint, a falusiak a munka során bekoszolódott ruháikat, színes viseletre cserélik, és abban járják végig a település utcáit.


Így tettek szombaton a csokalyi fiatalok is, tizenkét pár díszes szekereken, a Papp-Szász kúriától indulva, szépen sorba vette a falu utcáit és szüreti tánccal hívogatta a lakosságot az esti bálba. A település több pontján a kisbíró versbe szedve hirdette az elmúlt év eseményeit, természetesen kicsit pellengérre állítva a vezetőséget, kidobolva a lakosság ügyes – bajos dolgait.

A szüret valódi ünnep számba megy egy falu életében, fiataltól idősekig ki-ki a maga módján készül gondosan vigyázva arra, hogy őrizze a szülőktől, nagyszülőktől örökölt hagyományokat.

A hajdan szebb napokat is látott Papp – Szász kúria adott otthont a csokalyi szüreti bálnak. A fiatalok a lehetőségekhez mérten szépen kitakarították nagytermet, szőllőfürtökkel és vesszőkkel díszítették, gondosan előkészítették az esti mulatságra.

Érkeztek is szép számmal a szórakozni vágyók a csokalyi szüreti mulatságra, ahol a Buli szervíz szolgáltatta a talpalávalót és ahol hajnalig mulathatott a falu fiatalsága.