Szupermini számítógép szuperolcsón

Akt.:
Szupermini számítógép szuperolcsón
Megjelent a Rapsberry Pi 3 (rPi 3), avagy a szuperolcsó miniszámítógép legújabb típusa, melyet már 150 lej körüli áron is megrendelhetünk az interneten.


A névjegykártya méretű miniszámítógép legújabb kiadásának legérdekesebb újdonsága, hogy már a hálózati kapcsolattartáshoz szükséges Wifi és az okos eszközök közötti kommunikációban elterjedt Bluetooth csip is helyet kapott az alaplapot képző nyomtatott áramkörön.

Az egyetlen áramköri lapra integrált miniszámítógépet az Egyesült Királyságban kezdték fejleszteni oktatási célokra még 2006-ban, majd 2012-ben került piacra az első kiadás, mely már akkor hatalmas siker lett. A miniszámítógép fejlesztését végző Raspberry Pi alapítvány az idén bejelentette, már több mint 8 millió mini készüléket adtak el, így az Egyesült Királyság legkeresettebb személyi számítógépét sikerült megalkotniuk.

Hobbi-felhasználástól egészen a tudományos projektekig

A Raspberry Pi (rPi) mérete és a nagyszerű barkács bővíthetősége okán már korábban is rendkívül elterjedt volt nyomtató, kommunikációs, levelezési, játék és média szerverként, e-Health kiegészítő gyanánt (melyek használatával akár légzést, pulzust, vérnyomást, test hőmérsékletet is mérhetünk), illetve minden olyan elektronikai eszköz lelkét képezheti, amelyhez számítógépes vezérlés, közbeavatkozás vagy folyamatos számítógépes megfigyelés, követés szükségeltetik.

Raspberry-Pi-3

A minigéphez már számtalan kiegészítő kapható a kamerától kezdve, különböző szenzorokon át a motorokig, felhasználásának tényleg csak a kreativitás és az elektronikai ismeretek szabnak határt, bárki fejleszthet hozzá bármilyen eszközt és használhatja arra, amire megálmodta.

1.6x gyorsabb

Az rPi 3 a specifikációi szerint 1.6-szor gyorsabb is lett, mint a tavalyi rPi 2, így ez a generáció már valóban sokoldalú irodai és otthoni felhasználást tesz lehetővé. Már a Raspberry Pi 2 is (fizetős kodek nélkül is) simán lejátszotta a HD videókat, így a rPi 3 már tényleg bármely háztartás, bármelyik helységének hasznos és olcsó PC-jévé válhat. Mérete nem változott, működtetéséhez csupán egy 2,5 amperes (A), Mircro USB csatolóval rendelkező tápegység kell. Nem utolsó tényező a fogyasztása sem amelyet folyamatosan csökkentenek, elektromos energiaigénye így 7 W alatti, míg a klasszikus asztali gépek, szerverek fogyasztása jóval 300 W feletti. Az USB portok terhelésének függvényében 1,2 A-es (6W) és 2.5 A-es (11W)-os tápokat javasolnak hozzá, fogyasztásuk tehát okostelefonokéhoz hasonlatosan alacsony.