Szünetel a munka a Kossuth utcai parkolóháznál

A nagyváradi Kossuth (Independentei) utcán épülő parkolóház munkálatai jelenleg is állnak. Fotó: Alexandru Niţescu
A nagyváradi Kossuth (Independentei) utcán épülő parkolóház munkálatai jelenleg is állnak. Fotó: Alexandru Niţescu
A nagyváradi Kossuth (Independentei) utcán épülő parkolóház munkálatai jelenleg is állnak. Műszaki problémák merültek fel, amelyeket meg kell oldani.

Mivel a leendő parkolóház gyakorlatilag a Sebes-Körös partján épül, ezért speciális műszaki megoldásokat kell alkalmazni a vízszivárgás megakadályozására. Egy ilyen műszaki megoldás lehet egy hidrizolált akna lefektetése, amelynek a belsejében épül majd meg maga a parkolóház, melynek tartópillérit már kiöntötték. „Most nem dolgoznak ott, mert a tervező megoldást kell találjon a vízszivárgásra. Több lehetőséget tesztelnek, hogy a legjobb építési megoldást lehessen kiválasztani” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Florin Birta, a város alpolgármestere, akitől megtudtuk, hogy a parkolóház falának rögzítésével is problémák vannak a neológ zsinagóga felőli oldalon. A parkolóház falait ugyanis horgonyokkal rögzítik a talajhoz, viszont a neológ zsinagóga felőli oldalon ez azzal a kockázattal járna, hogy az amúgy is kissé megdőlt zsinagóga épülete tovább dőlne az instabil talajon. Mivel tehát a zsinagóga felőli oldalon nem lehet horgonyokkal rögzíteni a parkolóház falait, ezért itt biztosan más műszaki megoldást fognak alkalmazni, tudatta Florin Birta, jelezve azt is, hogy a padlózat vízelvezetése is fejtörést okoz még.

Az alpolgármester valószínűsítette, hogy a munkálatok a jövő héten ismét megkezdődnek, de a parkolóházat csak jövő őszre fejezik be. A leendő parkolóházban 455 parkolóhely lesz, a kivitelezők a Constructii Bihor és a Terratest Geotechnic vállalatok, a beruházás összértéke 24.152.54 lej áfa nélkül. Mivel nem európai uniós beruházásról van szó, ezért a váradi önkormányzatot nem sürgeti kényszerítő határidő a munkálat befejezésére, ezért tolódhat ki a kivitelezési határidő jövő év őszéig. A parkolóház építésének költségei 70-30 százalékos arányban oszlanak meg a váradi önkormányzat és a a parkolóház helyén telekkel rendelkező RCS/RDS vállalat között.