„Szülőföldünkön jogunk van beleszólni a minket is érintő döntésekbe”

„Szülőföldünkön jogunk van beleszólni a minket is érintő döntésekbe”
Erdélyi RMDSZ-es politikusok nyilatkozatai a 2016-os helyhatósági választások kapcsán.

Borbély László: kell valaki, aki garantálni tudja közösségünk biztonságát!
Az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője kijelentette: arra a közösségi képviseletre szavazott, amely önkormányzati szereplői által 1990 óta bebizonyította, hogy hiteles képviselője a magyar közösségnek.
Borbély László rámutatott: „nagyon fontos, hogy ott legyünk mindenhol, ahol a döntéseket hozzák, az önkormányzatokban is. Ezért vannak olyan polgármesterjelöltjeink, helyi és megyei tanácsosjelöltjeink, akik bizonyítottak, vagy most szeretnének bizonyítani. Elengedhetetlenül fontos a magyar közösség számára, hogy legyen egy olyan szervezet, amely hitelesen a biztonságukat garantálja, és felmutatja azokat az értékeket, amelyek alapvetőek egy kisebbségi közösség számára.” A képviselő Marosvásárhelyen, a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban adta le voksát.

Winkler Gyula a szórványban élő közösség biztonságáért és gyarapodásáért szavazott
Az erős magyar képviseletre szavazott Winkler Gyula, EP-képviselő, aki szülővárosában, Vajdahunyadon adta le voksát vasárnap délelőtt. „Az önkormányzati választások nagyon fontosak egy olyan közösség számára, amely a szülőföldjén akar gyarapodni. Szórványban élő magyarként azt szeretném, hogy gyermekem és unokám is szülőföldjén építsen jövőt. Reménységgel szavaztam közösségem biztonságáért, a gyarapodásunkért és azért, hogy ne dönthessenek rólunk a mi megkérdezésünk nélkül. A szórványban minden képviselő duplán számít, ezt jó tudjuk mi is itt, Hunyad megyében. Én arra biztatok minden magyart, hogy jelentkezzen ma a szavazóhelyiségekben és adja le voksát az erős magyar képviseletre”– hangsúlyozta az európai parlamenti képviselő a szavazást követően. „Azokat támogassuk, akik bizonyítottak, akik szakmaisággal és elkötelezettséggel tudják a közösségi képviseletet elvégezni, akik becsülettel álltak ki eddig is a magyar érdekért, és akik a jövőben is a közösség biztonságáért fognak dolgozni” – emelte ki Winkler Gyula, szavazásra biztatva az erdélyi magyarokat.

A helyi önkormányzatok mellett erős megyei és parlamenti képviseletnek kell állnia – a csíki fejlődésre szavazott Korodi Attila
„Egy erős csíki csapatra szavaztam. Arra, hogy hozzáértő, szakértelemmel felruházott polgármestereink dogozzanak az önkormányzatokban, akik ismerik a településeik kisebb-nagyobb gondjait egyaránt, olyan polgármesterek, akik a mellettük álló erős csapatok segítségével hatékonyan tudják megoldani a helyi problémákat” – nyilatkozta Korodi Attila parlamenti képviselő szavazatának leadását követően a Csíksomlyó egyesület székhelyén. Felhívta a figyelmet arra, hogy a helyi önkormányzati csapat mellett erős megyei tanácsnak kell állnia, valamint arra is, hogy mindennek hátterét a megfelelő parlamenti képviselet képezi. „Erős csíkiakra, a fejlődésre szavaztam. Ez a legfontosabb itt, Székelyföldön” – szögezte le a képviselő.

Tánczos Barna: erős képviseletünk lesz az egész megyében, jelöltjeink kiérdemelték a székelyek bizalmát
Tánczos Barna szenátor Csíkszentkirályon, Székelyföld szívében adta le szavazatát, elmondása szerint „egy erős képviselet, egy olyan csapat mellett köteleztem el magam, amely már bizonyított, olyan helyi és megyei tanácsosi listára voksoltam, akikben megbízunk mi, székelyek” – nyilatkozta az RMDSZ szenátora.
„Csíkszentkirályon olyan polgármester nyer majd, Hargita megyét pedig olyan megyei tanácsosok fogják vezetni, akik kiállnak a székely emberek érdekeiért, a mi érdekeinkért, és képviselni tudják azokat. Közösségünk csak akkor érezheti magát biztonságban, ha erős vezetői vannak, akik tudják, hogy mi a dolguk, ha mi rájuk bízzuk a sorsunkat. Ilyen erős vezetők csak akkor lesznek közösségünk élén, ha ma minél többen elmegyünk, élünk alkotmányos jogunkkal, választunk, és bizalmat szavazunk azoknak az embereknek, akik évek óta bizonyítottan kiállnak közösségünkért” – szögezte le Tánczos Barna.

Udvarhelynek vissza kell nyernie régi, meghatározó szerepét Székelyföldön
„A változásra szavaztam, arra, hogy újra lendületbe jöjjön a város” – nyilatkozta Arros Orsolya, az RMDSZ székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje.
A döntésével kapcsolatban kijelentette: „a stagnálás helyett a fejlődésre, a szemléletváltásra voksoltam. Arra szavaztam, hogy ez a város visszanyerje régi szerepét, ismét húzóerő legyen Udvarhelyszéken, meghatározó szerepe legyen Székelyföldön. A régi kifogások helyett az új megoldásokat választottam, és arra biztatom az udvarhelyieket, hogy szavazzanak ők is a változásra, a fejlődésre.”

Kovács Jenő Nagykároly fejlődésére szavazott
Kovács Jenő minden nagykárolyit és Erdélyben élő magyar embert arra biztatott, hogy éljen a lehetőséggel, azaz menjen el szavazni. Szavazzon arra a szervezetre, amely kellőképpen képviselni tudja a magyar érdeket.
„Én ma azért szavaztam, hogy a város a jövőben is tovább fejlődhessen, szépülhessen. Hiszem, hogy a fejlődés nemcsak nekünk, nagykárolyiaknak, hanem az egész magyar és román közösségnek egyaránt fontos” – fogalmazott a nagykárolyi polgármesterjelölt június 5-én, szavazatának leadását követően.

Fazakas Miklós: olyan várost szeretnék, ahol minden zilahi otthon érzi magát
„A most leadott szavazatommal az erdélyi, a szilágysági és a zilahi magyarság megmaradását támogattam. Fontosnak tartom, hogy minden magyar ember elmenjen szavazni, ezzel is kifejezve azt, hogy egy a célunk, és ez nem más, mint megmaradásunkat erősíteni minden lehetséges eszközzel” – fogalmazott Fazakas Miklós polgármesterjelölt, Zilah alpolgármestere azt követően, hogy az erős magyar képviseletre adta le voksát.
Az alpolgármester elmondta: olyan várost szeretne, ahol minden zilahi otthon érzi magát, ahol a fiatalok megtervezhetik jövőjüket. „Minden fiatalra szükségünk van itthon, ezért reális alternatívát kell mutatnunk a külföldre kiköltözni vágyó fiataljainknak, be kell bizonyítanunk, hogy itthon is megvan a lehetőségük a boldogulásra” – hangsúlyozta Fazakas Miklós, majd minden szavazati joggal rendelkező állampolgárt arra biztatott, hogy szavazzon bizalmat az erős magyar képviseletnek.

Szilágyi Róbert István: egy élhető és biztonságos Szilágyságért szavaztam
„A mai nap egy erős, biztonságos Szilágyságra szavaztam. Egy olyan Szilágyságra, ahol mindannyian megtaláljuk helyünket. Arra a szervezetre, amely 27 év alatt bebizonyította, hogy kellő hatékonysággal tudott cselekedni” – fogalmazott az RMDSZ Szilágy megyei tanácselnök-jelöltje, Szilágyi Róbert István június 5-én, vasárnap. Szilágyi hangsúlyozta: fontos, hogy a jövőben is olyan emberek képviseljék a közösséget, akik már korábban is bebizonyították, hogy prioritásaik között szerepel a magyar gyermekek és unokák boldogulása, a közösség biztonsága. „Minden szilágysági magyar embert arra biztatok, hogy arra a csapatra szavazzon, amely mind helyi, mind pedig megyei szinten meg tudja valósítani elképzeléseinket, élhetőbb jövőt tud biztosítani mindannyiunk számára” – nyilatkozta Szilágyi Róbert.

Vákár István: leadott szavazataink száma határozza meg a következő négy évünket
„A mai nap, június 5-e fontos mindannyiunk számára, hiszen ez az a nap, amely meghatározza a magyar közösség következő négy évét. Én bízom közösségünkben, abban, hogy egy jobb jövőt képzel el maga és gyermekei számára, abban, hogy megteszi azt, amit meg kell tennie: elmegy szavazni” – nyilatkozta Vákár István, az RMDSZ Kolozs megyei tanácselnök-jelöltje
Továbbá hangsúlyozta: bízik abban, hogy a magyar közösséget a leginkább képviselni tudó szervezet tisztességes és közössége arányának megfelelő eredményt ér el a választásokon, kiemelve, hogy e cél eléréséhez minden magyar ember szavazatára szükség van.

Molnár Zsolt: az én szavazatom egy erős közösségért, a bánsági magyarok jövőjéről szól
Molnár Zsolt parlamenti képviselő, temesvári polgármesterjelölt vasárnap délelőtt adta le voksát, azt hangsúlyozva „a mai nap arra szavaztam, hogy a magyar közösségnek biztos jövője legyen a Bánságban. Mi, bánsági magyarok jól tudjuk, hogy milyen, amikor van magyar képviseletünk a helyi és megyei tanácsban, és mennyi minden megváltozik akkor, amikor elveszítjük ezt a képviseletet” – fogalmazott Molnár Zsolt, aki arra buzdítja a szavazókat, hogy minél többen érezzék magukénak a lehetőséget, hiszen Bánság jövőjéről dönthetnek. „Ma nincs magyar képviselete a Bánságnak, de ha jól döntünk, holnaptól mindez megváltozhat” – hangsúlyozta a parlamenti képviselő.

Faragó Péter: mindannyiunk joga és kötelessége elmenni szavazni!
Faragó Péter, az RMDSZ Arad megyei tanácsosi listájának vezetője május 5-én, vasárnap az Arad megyei magyar képviseletre szavazott. Szavazatának leadását követően elmondta: „ma arra szavaztam, hogy a jövőben is kellőképpen képviselni tudjuk magyarjainkat, és mindannyian biztonságban élhessünk szülőföldünkön.”
A települések fejlődése és magyar közösségek gyarapodása prioritás – nyilatkozta Faragó, majd hozzátette: „mindannyiunk joga és kötelessége, hogy elmenjünk szavazni, hiszen szülőföldünkön jogunk van beleszólni a minket is érintő döntésekbe. Itt az ideje, hogy kezünkbe vegyük közösségünk jövőjének irányítását” – hangsúlyozta Faragó Péter.

Bognár Levente az aradi magyar közösség biztonságáért szavazott
Bognár Levente aradi polgármesterjelölt úgy fogalmazott vasárnap: „ma Aradért, az aradi magyar közösség mellett tettem le voksomat. Szavazatommal az aradi magyarság képviseletét biztosítom a városi tanácsban, mert számunkra fontos, hogy továbbra is fenntartsuk az aradi magyar közösség identitását, biztosítsunk jólétet városunkban azért, hogy mindenki otthon érezhesse magát, és szülőföldjén tudjon boldogulni” – hangsúlyozta, majd minden aradi polgárt arra biztatott, hogy éljen szavazati jogával, és azt a szervezetet támogassa, amely képes kiállni a magyar lakosság érdekei mellett.

(Az RMDSZ Tájékoztató alapján)

Címkék: ,