Születésnapi időutazás Adyval

Születésnapi időutazás Adyval
Ady Endre születési évfordulóján, november 22-én, kedden délután Páris, az én Bakonyom. Időutazás Párizsba a 20. század elejére! címmel irodalmi és művészettörténeti beszélgetés zajlott Nagyváradon.

A dadaizmus, Hugo Ball, Kandinszkij, József Attila, Lenin, Illyés Gyula, Bartók, Bölöni György, Contantin Brâncuşi, André Kertész, Léda és Ady Endre- ezek a szavak hangzottak el talán a legtöbbször azon az amúgy érdekes és tanulságos irodalmi és művészettörténeti beszélgetésen, melyet kedd este szerveztek az Ady Endre Emlékmúzeumban Páris, az én Bakonyom. Időutazás Párizsba a 20. század elejére! címmel annak apropóján, hogy november 22-én volt a 139. évfordulója annak, hogy Ady Endre megszületett.

A meghívott Beke László Munkácsy Mihály-díjas magyar művészettörténész volt, aki többnyire a dadaizmus jelentőségéről, hatásairól, a múlt századeleji Párizs hangulatáról beszélt, különböző anekdotákat mesélt, miközben sokszor jegyzetelt, és néha rácsodálkozott arra, ha beszélgetőpartnere, az est házigazdája, Imre Zoltán kultúrantropológus, múzeumigazgató számára ismeretlen információkat közölt Adyról, például hogy A műhelyben címmel színképet írt, illetve egy művészettörténetről szóló könyvnek is a szerzője, és előfordult az is, hogy nem értett egyet azzal, amit a vendéglátója mondott a költőről.

Bevezetőként amúgy azzal indított, hogy az idén részt vett egy kerekasztal-beszélgetésen, illetve előadáson Párizsban, hirtelen elájult, és beütötte a fejét, majd bevitték a kórházba, ahol egy fiatal orvos magyarul szólt hozzá, úgy mutatkozva be, hogy ő dr. Ady Endre, de mint utóbbi kiderült, nem a leszármazottja. Később azon meggyőződésének adott hangot: Ady egy hérosz, egy csoda volt, ahogy kezelte a gondolatait, az életstílusa miatt hiába próbáljuk néha gyalázni.

Koszorúzás

A költő Párizsba való utazásainak előzményeiről, illetve ott tartózkodásairól inkább Imre Zoltán tartott ismertetőt. Szó esett többek közt első kiutazásának okáról, mint ahogy arról is, milyen hatással volt rá, mikor megtudta, hogy súlyos beteg, s esett emiatt depresszióba. A 20. század első évtizedeinek párizsi hangulata, miliője korabeli fényképek segítségével lett megidézve, a beszélgetés végén pedig többen hozzászóltak a témához. A rendezvény Ady Endre mellszobrának megkoszorúzásával zárult.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,