Szülést megelőző tanfolyam

Szülést megelőző tanfolyam
Nagyvárad – Aggasztóan nőtt a császármetszések aránya a természetes szülésekhez képest, ezért felvilágosító, terhestornát is tartalmazó tanfolyam indul a nagyváradi szülészet járóbeteg rendelőjében.

 

Amint dr. Gheorghe Carp, a Megyei Kórház menedzsere a szülészeten tartott hétfői sajtótájékoztatón elmondta, a nőgyógyászokkal folytatott megbeszélések során arra igyekeztek megoldást találni, hogyan változtathatnak „azon a rossz irányon, melyen a szülészet halad egy ideje”. Arról van szó, hogy az utóbbi évek során aggasztóan nőtt a császármetszések száma a váradi szülészeten, s tizennyolc év alatt odáig jutottak, hogy a császármetszések száma megegyezik a természetes szülésekével. Összehasonlításképp: a skandináv országokban a császármetszések száma mintegy hat százaléka a természetes szülésekének – tehát a nagyváradi adatok aggodalomra adnak okot.

 

Drágább

 

„A szülés egy természetes folyamat, mely a legjobb, ha természetesen zajlik” – mondta a kórházmenedzser, aki azt sem titkolta el: mindennek anyagi vonzatai is vannak, hiszen míg egy természetes szülés 600-700 lejbe kerül, egy császármetszés költségei 2300-3000 lej közöttiek, s ebből az egészségbiztosítási pénztár csak 1440 lejt térít vissza a kórháznak. Mindezek miatt többek között a kórház nőgyógyászait is igyekeznek meggyőzni a természetes szülés előnyeiről, mivel úgy tűnik, vannak közöttük, akik épp a kérésre végzett császármetszés mellett foglalnak állást.

 

Kéthetente

 

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Szűcs Zoltán, dr. Kricsfalussy László, valamint dr. Chitulea Petru nőgyógyász is. Utóbbi elmagyarázta az összefüggést a negatív lelkiállapotok (például a félelem) és a fájdalom között, mely kapcsolat igen kihangsúlyozott a szülésnél: azok a nők, akik félnek és görcsösek, nehezebben szülnek, mint azok, akik fel vannak készülve, s nem egy ismeretlen veszélyként fogják fel a szülést. A természetben a fájdalom mindig egy patologikus állapotot jelent, a szülésnek pedig, mint természetes folyamatnak, nem feltétlenül kell fájnia. A váradi szülészeten is volt eset fájdalom nélküli szülésre – ehhez viszont a leendő édesanyát megfelelően kell felkészíteni erre a folyamatra. Pontosan ezt a célt szolgálja a március 8-án, délután 17 órától indultó tanfolyam is, melyre kismamákat és leendő apukákat egyaránt várnak. Egyelőre egy kéthetente zajló ötrészes tanfolyam indul, elméleti és gyakorlati részekkel, s igény szerint továbbiakat is tartanak majd. Ez a tanfolyam ingyenes, jelentkezni pedig a szülészet telefonszámán lehet (0259.414630). Mint megtudtuk, amennyiben igény van rá, párhuzamosan magyar nyelvű tanfolyamot is szerveznek.

 

Neumann Andrea