Felmérés: szűkösen haladja meg a részvétel az érvényességi küszöböt

Akt.:
Felmérés: szűkösen haladja meg a részvétel az érvényességi küszöböt
Egy pénteken közzétett felmérés szerint várhatóan néhány százalékponttal haladhatja meg a részvétel az érvényességi küszöböt a hétvégi romániai népszavazáson, amelyen a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alkotmányba iktatásáról döntenek a választók.

A CURS közvélemény-kutató intézet szeptember 20. és október 1. között készült, több mint ezer román választópolgár megkérdezésén alapuló felmérését a Hotnews.ro hírportál ismertette. A forrás nem részletezte, hogy a megkérdezettek közül hányan jelezték biztosra részvételüket, vagy távolmaradásukat, illetve hányan ingadoznak még.
A CURS csak – a több milliós román diaszpóra várható alacsony szavazási hajlandóságát is figyelembe vevő – becslést tett közzé, amely szerint a névjegyzékben szereplő csaknem 19 millió állampolgár 34 százaléka fog urnákhoz járulni a szombaton és vasárnap megrendezendő népszavazáson, a voksolók 90 százaléka pedig várhatóan megszavazza az alkotmánymódosítást.
A CURS szerint a felmérésben használt minta három százalékos hibahatárt garantál.
A román választópolgárok mintegy 20 százaléka él külföldön, a 30 százalékos érvényességi küszöb meghatározásánál azonban az összes választópolgárt figyelembe veszik. A 19 ezer szavazókörzet alig 2 százalékát rendezték be külföldön, mert a diaszpóra részvételi hajlandósága általában töredéke az otthoni szavazókénak.
A család alkotmányba foglalt fogalmának pontosítását célzó népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők több mint 30 százaléka leadja voksát, és a névjegyzékben szereplő polgárok több mint 25 százaléka igennel voksol.
A referendum sikere esetén úgy pontosítják az alaptörvényt, hogy a család “egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon” alapul, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. A hatályos román alkotmányban egyszerűen a “házaspárok” fogalom szerepel.

(MTI)