Sztrájkőrség a Prefektúra előtt

Nagyvárad – Az Alfa Kartel és CNSLR Fratia szakszervezeti tömörüléshez tartozó mintegy 60 szakszervezeti tag pénteken sztrájkőrséget tartott a Bihar Megyei Prefektúra előtt az országos minimálbér 500 lejről 540 lejre való emelését követelve.

Ioan Marfici a CNSLR Fratia Bihar Megyei szervezetének elnöke szerint a szakszervezet azt szeretné, ha ez év decemberéig a kormány beváltaná igéretét és 540 lejre emelné az országos minimálbért. Florin Pascu az Alfa Kartell  és Ioan Marfici a CNSLR Fratia Bihar megyei elnöke átadta Mircea Ghitea prefektusnak a követelési listát, aki megigérte, hogy továbbítja azt a Kormánynak. A Tiltakozó akció mintegy 40 percig tartott. A CNSLR Fratianak Bihar megyében mintegy 14.000 tagja van az Alfa Kartelnek pedig 6.500.

A szakszervezetek nagyszabású tüntetéssel fenyegetőznek, ha a tavaly decemberben aláírt porotokollumnak megfelelően a Kormány nem emeli 540 lejre a minimálbért. A szakszervezeti vezetőkkel való csütörtöki tárgyalás során Calin Poescu Tariceanu kormányfő elismerte ugyan, hogy az alkalmazottak szempontjából jogos a szakszervezeti követelés, de a tavaly év végi kormányhatározatban, az szerepel, hogy csak akkor lehet ez év július elsejétől 540 lejre emelni a minimálbért, ha növekszik a munka termelékenysége, javulnak a gazdasági mutatók, csökken az infláció. Ezek a követelmények nem teljesültek.