Sztrájkolnak az Arcelor Mittal acélkombinát dolgozói

Sztrájkolnak az Arcelor Mittal acélkombinát dolgozói
Általános sztrájkba léptek az indiai Mittal Steel tulajdonában lévő romániai Arcelor Mittal acélkombinát dolgozói, akik nagyobb béreket követelnek.

Hétfőn reggel mintegy 600 dolgozó gyűlt össze a Duna partján fekvő kelet-romániai Galac városban működő gyár előtt, és megtagadta a munka felvételét.
A román tájékoztatási eszközök szerint nem lehet tudni pontosan, hány munkás lépett sztrájkba, de Gheorghe Tiber, a Szolidaritás szakszervezet vezetője szerint a gyár 13.700 dolgozója közül 3600-an támogatják a munkabeszüntetést.
A dolgozók keveslik a vezetőség által korábban tett béremelési ajánlatot. Azt kérik, hogy a gyár vezetősége kétszerezze meg a fizetéseket, de a növelés mértéke ne legyen kisebb fejenként 280 lejnél. Emellett több jutalékot és pótlékot követelnek.
Tiber hangsúlyozta: az általános sztrájk törvényes, és várják, hogy minél több dolgozó csatlakozzon hozzájuk, ahogyan a Dacia Pitesti üzemnél is történt. A francia Renault tulajdonában lévő gépkocsigyár alkalmazottai pénteken fejezték be három hetes sztrájkjukat, amelynek során jelentős béremelést harcoltak ki.
A Business Standard című gazdasági napilap hétfői száma megállapítja, hogy a multinacionális cégek romániai kirendeltségeinél az elmúlt egy évben több általános munkabeszüntetést is tartottak az alkalmazottak. A lap által megszólaltatott gazdasági elemzők szerint a multinacionális cégek vezetőségének most kell szembesülniük azzal, hogy Románia már nem tartozik az olcsó munkaerővel rendelkező országok közé.