Sztrájkolhatnak az egészségügyi alkalmazottak

Több romániai kórházban spontán tüntetések kezdődtek a hét elején: ezek szervezett formában folytatódhatnak. Illusztráció
Több romániai kórházban spontán tüntetések kezdődtek a hét elején: ezek szervezett formában folytatódhatnak. Illusztráció
Bihar megyében is elégedetlenséget szült, hogy míg az orvosok fizetése jelentősen nőtt, a középkáderek, valamint a kisegítő személyzet esetében nincs változás, sőt, csökkenésre számítanak. A napokban dől el, hogy milyen formában és mikortól szerveznek tiltakozást.

 

Több romániai kórházban spontán tüntetések kezdődtek a hét elején, ugyanis az ígért béremelésben csak az orvosok részesültek, a középkáderek, valamint az egészségügyi kisegítő személyzet ugyanannyit kapott, mint eddig; áprilistól ráadásul utóbbiak csökkenésre számítanak, mivel egészségügyi intézményenként a pótlékok nem léphetik túl a fizetések összegének harminc százalékát. Bukarestben a Bagdasar Arseni sürgősségi kórház, a Marius Nasta tüdőkórház dolgozói vonultak utcára, de Craiován, Gyulafehérváron és Zilahon is hasonló tiltakozások voltak. Sorina Pintea egészségügyi miniszter szerint a pótlékok korlátozására azért volt szükség, mert egyes kórházak menedzserei különböző kritériumok figyelembe vétele nélkül ítélték meg ezeket, így felszólítást kaptak az ésszerűbb gazdálkodásra, illetve a miniszter azt is kilátásba helyezte, hogy akár az intézmény saját bevételeiből is kiegészíthetik a kisebb béreket.

Feszült hangulat

Bihar megyében egyelőre nincsenek spontán tiltakozások, de itt is nagy az elégedetlenség, válaszolt kérdésünkre Adriana Vladu, a Sanitas Szakszervezet Bihar megyei vezetője. Mivel az orvosok fizetése jelentősen nőtt, az asszisztenseké, ápolóké s egyéb egészségügyi alkalmazottaké viszont nem, a hangulat feszült, ráadásul áprilistól érezteti majd hatását a pótlékoknak a korlátozása, s lesznek, akik kisebb fizetést kapnak majd, mint eddig. Például a műtőkben, vagy a sürgősségi osztályon dolgozók eddig 50 és 75 százalék közötti pótlékot kaptak, de mostantól, hogy ne lépjék túl az egészségügyi intézmények számára megszabott harminc százalékot, valószínűleg a legkisebb kiszabható pótlékban fognak részesülni.

Mindezt a Sanitas többször is szóvá tette Bukarestben, de nem vették figyelembe, mondta el a Bihar megyei érdekvédelmi megbízott. A legutóbbi, pénteki tárgyaláson, melyen a Sanitas országos képviselői az egészségügyi, valamint a munkaügyi miniszterrel folytattak megbeszéléseket, az eredmény csupán porhintés volt. Azt az ígéretet kapták ugyanis, hogy a pótlékok kiegészítésével kapcsolatban egy körlevelet küldenek majd ki az egészségügyi intézményeknek országszerte. Mindez nem gyakorlatba ültethető, ugyanis arra próbálná rávenni az önkormányzatokat, hogy egészítsék ki ezeket, anélkül, hogy ez szerepelne a költségvetésükben. A körlevél persze mind a mai napig nem érkezett meg.

A Sanitas országos képviselői holnap gyűlnek össze a fővárosban, ekkor döntik majd el, hogy milyen formában és mikortól szerveznek tiltakozást – tüntetéseket, vagy sztrájkot helyeznek kilátásba. Jelenleg az orvosok fizetése nemegyszer a középkáderek fizetésének a többszörösét éri el – mondta el a szakszervezeti vezető, aki szerint sokkal célravezetőbb lett volna egységes arányban növelni az összes egészségügyi alkalmazott bérét, még ha egyszerre kisebb mértékben is.

Kevés orvos

Adriana Vladu arra is kitért: Bihar megyében az 1500 Sanitas-tag közül mindössze tizenhatan orvosok. Így az a fonák helyzet alakult ki, hogy pont a középkáderek és a kisegítő alkalmazottak, akik lelkiismeretesen fizették a 0,8 százalékos hozzájárulást, nem részesültek a fizetésemelésben, az orvosok pedig, akik nem is voltak szakszervezeti tagok, igen. „Mi kiharcoltuk számukra a fizetésemelést, de semmi visszacsatolást nem kaptunk tőlük” – jegyezte meg a Bihar megyei szakszervezeti vezető. Más megyékben nem ez a helyzet, Argeșben például az 5500 tag közül kétezren orvosok, s Kolozs, Iași, Konstanca megyékben is magas az orvosok száma a Sanitasban.

Neumann Andrea