Sztrájk vagy nem sztrájk?

Bihar megye – Egy szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben a Tanügyi Szabad Szakszervezetek (TSzSz) nagyváradi vezetője, Ioan Tent az általa képviselt tömörülés nevében az alábbiakra hívja fel a pedagógusok és nem pedagógusok figyelmét.

Az Országos Oktatási Szövetség (OOSz) sztrájkfelvetésével kapcsolatban a TSzSz az alábbi pontosításokat kívánja közzétenni: mikor 2007 tavasz-nyári időszakában az új tanügyi törvényről és a tanügyi személyzet statutumáról tartottak általános gyűléseket, az OOSz képviselői legtöbbször hiányoztak.

Az egyeztetések során a szakszervezetek 5%-os fizetésemelést értek el január 1-től, 2%-osat április 1-től és 15%-osat október 1-től, illetve további 10%-os emelést az 1-es fokozati vizsgával rendelkezőknek. A nem didaktikai személyzet 18%-os emelést kapott, a kisegítő-takarító személyzet pedig további 10%-os emelésben részesült. Az érdemfizetést 20-ról 25%-ra emelték. Mint emlékezetes, 2004-ben a négy nagy tanügyi szakszervezet protokollumot írt alá, amelyben megegyeztek, hogy nem hoznak semmilyen fontos határozatot anélkül, hogy egymás közt megbeszélnék. A protokollum  még érvényben van, de áthágta azt az OOSz, mikor egyoldalúan elfogadta a kormány ajánlatát. A TSzSz a jelen pillanatban úgy érzi, nem értelmetlen sztrájkra van szüksége, hanem egységes gondolkodásra a szakszervezetek szintjén. Következtetésként: nem tagadja a TSzSz, hogy számos változtatásra váró hiányosság van még a tanügyben, de nem ez a megfelelő pillanat egy újabb sztrájk kirobbantásához.