Szóváltás az önkormányzati ülésen

Szóváltás az önkormányzati ülésen
Érmihályfalva Helyi Tanácsának szerdai gyűlésén szóváltás alakult ki annak a levélnek a kapcsán, melyet az EMNP tanácsosai a polgármesternek címeztek.

 

Előzetesen 9 napirendi ponttal vágtak neki az érmihályfalvai tanácsosok januári gyűlésüknek szerda délelőtt, és azok megtárgyalása nem is okozott gondot. Fordulatot az egyebek napirend hozott, amikor az EMNP négy tanácsosa által aláírt, a polgármesternek címzett beadvány kapcsán Nyakó József kért szót. A dokumentum azt kifogásolja, hogy a tanácsosok többszöri próbálkozásra nem jutnak hozzá azokhoz az információkhoz az elöljáróságon, melyekre szerintük munkájuk végzéséhez szükségük lenne. A románul, jogászi alapossággal fogalmazott levél zárásaként úgy fogalmaznak, hogy ha nem történik változás, akkor jogi lépéseket tesznek, sőt, a nyomozóhatósághoz is fordulnak.

Kérdések

A polgármester elsőként is leszögezte, hogy a Polgármesteri Hivatalban “nem zajlanak sumákolások”, bárki informálódhat, ám túlzásnak vélte azokat a kéréseket, illetve azok mennyiségét, amiket az EMNP tanácsosai megfogalmaznak. Úgy értékelte: a levél az elöljáróval kapcsolatos kételyeket sugall, amiket kikért magának, sőt, az utolsó passzust fenyegetésként értékelte. “Nagyon sajnálom, hogy magyar emberek ilyen levelet írnak alá” – fogalmazott Nyakó József. Pap Sándor EMNP-s tanácsos válaszában úgy vélte, hogy ők törvényes jogukkal élnek, ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy a város dolgai jó irányba haladnak. Hozzátette: a polgármesternek címzett levelet nem Nyakó József ellen támadásnak szánták. Tanácsoskollégája, Czeglédi Júlia eseteket említett, amikor nem kapott információkat. Todor Maria jegyzőnő (kinek pár napirenddel korábban egyhangúan a legmagasabb minősítést szavazták meg szakmai munkájára), értetlenségének adott hangot, mint mondta, nem érti, hogy a szóban forgó kért adatok miben segíthetnék a tanácsosi munkát?

Tiszta vizet

Gyűlés közben betoppant Csomortányi István, az EMNP partiumi szervezési igazgatója, aki szerint a helyi elöljáróságon korábban “egy bájos káosz” volt, és örülnek, hogy az az új vezetőkkel megszűnt, ugyanakkor a párt stratégiája – nem csak Érmihályfalván – hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba, és minden szerintük ehhez szükséges adathoz hozzájussanak, még ha az többletmunkát is ad a tisztviselőknek. Ha az önkormányzat nem akar bizonyos adatokat kiadni, akkor azt tagadja meg írásban, és annak birtokában majd megteszik a szerintük szükséges jogi lépéseket, tette hozzá. Nyakó József szerint az EMNP-nek nincs erkölcsi alapja számonkérésre, amikor a pártot védnöklő Tőkés László EP-képviselő püspöksége idejének egyházkerületi főgondnoka volt a város polgármestere, az EMNP pedig most azokra az időkre hivatkozva akarja monitorizálni a mai vezetést. A szóváltásban az álláspontok nem közeledtek. A gyűlés végén volt olyan RMDSZ-es tanácsos, aki azt tanácsolta a polgármesternek: kezdeményezzen pert a neki címzett levél miatt.

Rencz Csaba

Címkék: , ,