Szórványnapok a megmaradásért

Szórványnapok a megmaradásért
Szeptember 5-7. közt az RMDSZ Bihar megyei szervezete második alkalommal rendezi meg a Fekete Körös Völgyi Magyar Napokat. Változatos programok várják az érdeklődőket a jövő hétvégén. A részletekről kedden a szervezők tájékoztatták a sajtót az RMDSZ váradi székházában.

Borsi Imre Lóránt társadalmi szervezésért felelős ügyvezető alelnök kifejtette: tavaly hagyományteremtés céljából kezdeményezték a térségben a nyári szórványprogramok zárórészeként a Fekete Körös Völgyi Magyar Napokat, melybe az RMDSZ-es vezetők mellett bekapcsolódtak helyi civil szervezetek, a történelmi egyházak képviselői, vállalkozók, lelkes emberek. Egy zászló is készült, Együtt a megmaradásért felirattal, mely arra utal, hogy ez a rendezvény nem csupán a szórvány, hanem a tömbmagyarság ünnepe is kell legyen. Emellett egy újságot is kiadnak, Magyar Napló címmel, melyet minden magyar családhoz eljuttatnak, és aminek hasábjain a programok részletes ismertetése mellett egyházi és világi személyiségek osztják meg gondolataikat az olvasókkal. Bár a tematika azonos, az idén a helyszínek a szombati napot kivéve módosultak. Köröstárkány azért maradt változatlanul a programban, mivel a szervezésből jelentős részt vállal a Köröstárkányi Közösségfejlesztési Egyesület és az Úrbéres Egyesület.
Szeptember 5-én, pénteken Magyarremetén kezdődnek az események. Délután 4 órától néptánccsoportok vonulnak végig a falun- a borsi Galagonya, az érkeserűi Népdalkör, a margittai Gyöngyvetők, a micskei Görböc, az érsemjéni Ezüstperje, a belényesújlaki Rezgő, a paptamási Gilice, az érmihályfalvi Nyíló Akác és a magyarremetei Kéknefelejcs-, melyek a megnyitóbeszédek után fellépnek, majd táncesttel zárul a nap.
Szeptember 6-án, szombaton Családi nap lesz Tárkányban, remélhetőleg minden korosztály megtalálja a kedvére való szórakozási lehetőséget. A 11 órakor kezdődő megnyitó után párhuzamosan zajlanak majd a programok. A focipályán felállított színpadon tánccsoportok és énekesek szerepelnek állandó jelleggel, az RMDSZ-körzetek gulyásfőző versenyben vetélkednek egymással, a református templomban pedig az 1960-1970 között konfirmáltak találkozója zajlik. Este fellép a Nóta TV-ből ismert Kristóf Katalin és Milán, majd a nyíregyházi Mandala Dalszínház István, a király című produkciója tekinthető meg. Szintén ezen a napon Tulipán-kupa címmel focibajnokságot szerveznek Kisnyégerfalván.

Szórványdíj

Grim András szórványügyi ügyvezető alelnök a vasárnapi műsorról beszélt, melynek Várasfenes biztosít otthont. Ünnepi istentisztelettel kezdődik, az igehirdetés után pedig énekkarok lépnek fel: a nyégerfalvi, tárkányi és belényesi református, a remetei és várasfenesi baptista, valamint a belényesi görög katolikus kórus. Este átadásra kerül a Zsiskú Jánosról elnevezett szórványdíj, mellyel személyek vagy civil szervezetek tevékenységét ismerik el, 2013-ban például a közelmúltban elhunyt Miklós János képzőművész vehette át.
„Mi, szórványban élők úgy gondoljuk, szükség van ilyen rendezvényekre, melyek által megmutathatjuk, hogy része vagyunk egy nagyobb közösségnek. Kulturális értékeinkkel hozzájárulunk a magyarság megmaradásához, nemzeti identitásunk megőrzéséhez”, hangsúlyozta az Örvénden élő szervező.

Ciucur Losonczi Antonius