Szorosabb együttműködést

Akt.:
Szorosabb együttműködést
Kétoldalú megbeszélést folytatott ma, Bukarestben, Kelemen Hunor szövetségi elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök az RMDSZ képviselőházi frakciójának háznagyi termében.

 

Az RMDSZ és a FIDESZ ugyanahhoz az európai pártcsaládhoz tartozik, az Európai Néppárt kongresszusa jó alkalom arra, hogy erre a kétoldalú találkozóra sor kerüljön – állapították meg a felek a megbeszélés kezdetén. Orbán Viktor üdvözölte, hogy az Európai Néppárt elfogadta az RMDSZ kisebbségvédelemre vonatkozó javaslatait az alapprogram módosításakor.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a romániai, őszi parlamenti választások előkészületeiről tájékoztatta Orbán Viktort. Kihangsúlyozta, 2013-ban olyan rendkívüli horderejű változásokra készül a romániai törvényhozás, amely teljes mértékben szükségessé teszi a romániai magyar érdekképviseleti szövetség jelenlétét a Parlamentben.

„Sor kerül az alkotmány módosítására, valamint a régiók átszervezésének kérdése is ismét terítékre kerül. Ezek olyan sarkalatos kérdések, amelyekben a romániai magyar nemzetközösség szempontjait nem lehet kimondatlanul hagyni. Számunkra létszükséglet a parlamenti jelenlét” – mondta az RMDSZ elnöke

„Erős parlamenti képviselete van az erdélyi magyarságnak Bukarestben, az RMDSZ stabil politikai hátteret biztosít” – állapította meg Orbán Viktor miniszterelnök, majd hozzátette, „az RMDSZ-el keressük a közös együttműködés lehetőségét”.

Magyarország változatlanul elkötelezett a határon túli magyar közösségek fele, jelentette ki a magyar kormányfő, aki a kétoldalú találkozó során Magyarország belpolitikai és gazdasági helyzetéről tájékoztatta az RMDSZ elnökét.

Közös érdeke mind az RMDSZ-nek, mind a FIDESZ-nek, hogy a romániai belpolitikába ne térjenek vissza a régi, rossz politikai reflexek – értettek egyet a felek.

A kétoldalú találkozón az RMDSZ részéről jelen volt Borbély László politikai alelnök és Bíró Rozália, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke. Orbán Viktort Szíjjártó Péter, a miniszterelnök személyes szóvivője kísérte el a megbeszélésre.