„Szörnyet teremtettetek” – mondja Iliescu

Csend és kiábrándultság honolt a Ponta-féle PSD Bihar megyei székházában az első forduló éjszakáján. Iohannisék itteni stábja viszont ünnepelt, és döntőre készül. Iliescu közben már fél.

„Egy szörnyet teremtettetek a PSD-ből. Ha nem nyerjük meg az elnökválasztást Pontával, akkor az egész párt szét fog esni” – így fogadta az első elnökválasztási forduló eredményét Ion Iliescu, a párt egyik régi alapembere, volt államfője és elnöke. Iliescu amiatt dühödött fel, hogy jobb eredményt vártak országszerte saját jelöltjüktől, Pontától, valamint amiatt, hogy kiderült a PSD vezetéséről számos korrupciós ügy és igazságszolgáltatási eljárások indultak ellenük, amik miatt a szavazók elkezdtek elpártolni (ezen ügyekről lapunkban is részletesen írtunk). Elemzők is úgy gondolják, hogy ha Ponta esetleg elbukja a második választási fordulót, és Iohannis nyer, akkor a PSD belső harcokba fulladhat, és új kormányzat jön.

Hangulatképek

Nem volt öröm az első forduló éjszakáján a PSD Bihar megyei székhelyén sem. A nagyváradi központjukban a beérkező eredményeket nézték, amelyek fényében ismét bebizonyosodott, hogy Biharban és Váradon nem népszerű a PSD, sőt itt Iohannis győzött az első fordulóban. A részeredmények kihirdetésekor a PSD helyi vezérkarán csend lett úrrá. Ioan Mang megyei vezetőjük szerint ugyanakkor biztosak benne, hogy Pontával megnyerik a második fordulót.
A Iohannist támogató ACL pártszövetség Bihar megyei székházában viszont öröm kísérte az első fordulót. Feszülten várták a váradi székházukban az első becslések kihirdetését, amikor pedig kiderült, hogy Iohannis viszi nálunk a pálmát, optimizmus lett úrrá rajtuk. Mint mondták, ha elég szavazópolgár megy el voksolni 16-án, akkor véleményük szerint megnyerheti az államfőválasztást Klaus Iohannis. A helyi stáb részéről a PNL-s Cornel Popa azt mondta: „Románia kezd normális országgá válni. Hiszem, hogy a hátralévő két hét alatt behozzuk Iohannis lemaradását és győzni tud.” Gavrilă Ghilea jelezte: a megyében tapasztalt választási visszaélések miatt büntetőfeljelentéseket tesznek. Ilie Bolojan minden érintett választónak megköszönte az első fordulóban Iohannis támogatását, és ugyanerre kért fel mindenkit november 16-ra.

Szeghalmi Örs