Egészségügy

2021.09.28. 16:22

FRISSÍTVE l Cseke: Szükségszerű kötelezővé tenni az uniós COVID-igazolványt

Fotó: digi24.ro

FRISSÍTÉS

A kormány várhatóan jövő héten fogadja el és továbbítja a parlamentnek azt a két törvénytervezetet, amely kötelezővé teszi uniós digitális Covid-igazolvány kiváltását az egészségügyi dolgozók és a szociális szolgáltatások területén dolgozó alkalmazottak számára – közölte kedden a miniszterelnök.

Florin Cîţu az országos háromoldalú érdekegyeztető tanács ülésén beszélt erről Bogdan Hossu szakszervezeti vezetőnek arra a felvetésére reagálva, hogy a kormánynak vissza kellene vonnia ezt a két jogszabályt, mert „ellentmondanak a jelenlegi törvényes előírásoknak és a nemzetközi egyezményeknek”.

Az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség elnöke elmondta: szerinte jelenlegi formájában a két tervezet éppen az oltás ügyének árt azáltal, hogy a munkatörvénykönyv előírásainak és a munkahelyi egészségvédelmi problémáknak a figyelembe vétele nélkül 'kényszeríti' az alkalmazottakat a vakcina beadatására. Hossu „különösen súlyosnak” nevezte, hogy a kormány elképzelései szerint a munkaszerződés felbontásával járna a védettségi igazolvány kiváltásnak a megtagadása.

Florin Cîţu válaszul közölte: a kormány csupán az előterjesztője a két törvénytervezetnek, amelyeket a parlament az elfogadásuk előtt módosíthat, és a szakszervezetek beterjeszthetik a javaslataikat a szakbizottságoknak. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy az idő is sürgeti a kormányt. „Ha még hónapokig vitatkozunk róluk, értelmüket vesztik ezek a tervezetek, ezért sietünk velük” – jelentette ki a miniszterelnök.


A jelenlegi járványhelyzetben szükségszerű kötelezővé tenni az egészségügyi dolgozók számára az uniós COVID-igazolványt – jelentette ki kedden Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter.

A tárcavezető emlékeztetett, hétfőn közvitára bocsátották azt a törvénytervezetet, amely kötelezővé teszi a magán és állami egészségügyi intézmények, a katasztrófavédelmi felügyelőségek és az orvosi laboratóriumok személyzete számára az uniós védettségi igazolványt. Az intézkedés a veszélyhelyzet idejére lenne érvényes, a tervezetet előbb jóvá kell hagynia a kormánynak, majd továbbküldik a parlamentbe.

A miniszter szerint jelenleg az egészségügyi dolgozók 70 százaléka van beoltva koronavírus ellen.

A javaslat értelmében minden olyan egészségügyi alkalmazottnak, aki még nem oltatta be magát, és nem esett át a koronavírusos megbetegedésen, tesztelnie kell saját költségén ahhoz, hogy dolgozhasson. Ha megtagadja a tesztelést, 30 napra felfüggesztik a munkaszerződését, majd ha továbbra sem tartja be a szabályt, megszüntetik a munkaviszonyát.

„Van 15 ország a világon – ezek közül néhány az Európai Unióban -, amelyek bevezették a kötelező oltást. Ebben a tervezetben mi azt mondjuk, hogy azok, akik nem oltatták be magukat, teszteljenek. Van azért egy árnyalatnyi különbség” – fogalmazott.

Hozzátette, az egészségügyi rendszerben „nem kézrátétellel gyógyítanak”, hanem tudományos módszereket, technológiákat, korszerű felszereléseket, gyógyszereket és vakcinákat is alkalmaznak. „Ennélfogva abszolút logikusnak tartom, hogy az egészségügyi személyzet legyen beoltva” – nyomatékosította, hangsúlyozva, ha mégis vannak olyanok, akik ezt valamilyen – nem egészségügyi okból – megtagadják, szükség van a tesztre, hogy a betegek védelme biztosított legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában