Szolgáltatnak, vagy kegyet gyakorolnak?

Szolgáltatnak, vagy kegyet gyakorolnak?
Tavaly késő ősszel úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy termopan ablakot szereltetünk a régi fakeretes helyett, mert a régi, vetemedett ablakkeret mellett fújt be a szél.

Azon a fán, melyből a régi ablakok keretei készültek, beszerelésük előtt két héttel valószínűleg még fütyült a rigó, idővel, amint kiszáradt a fa, elferdült a keret is. A lakás kifűtése szinte lehetetlen volt, nem beszélve az egyre növekvő hőenergia-költségekről. Ezért, amint sikerült összegyűjtenünk egy kis pénzt, elindultunk a feleségemmel megnézni, hogy melyik cégnél lehetne legjutányosabb áron megrendelni három termopan ablakot.

Így történt, hogy…

Körbejártunk néhány hőszigetelő ablakkal foglalkozó céget, s végül úgy döntöttünk, hogy az Easteurónál rendeljük meg, mert ők előzetes számítások alapján 10 százalékos árengedménnyel 17,5  millió lejt kértek három PVC keretes ablakért beszereléssel együtt, míg a többi helyen 20–22 milliót. A szerződés megkötésekor viszont kisült, hogy szitával, belső párkányborítással együtt náluk is 20 millió lej az ára, külsővel talán 22 milliónál is több. A beszerelést hat munkanapon belül ígérték, de ez csak ígéret maradt. Jóval hat nap eltelte után jöttek csak lemérni, utána ismét hosszú szünet, telefonálgatás, személyes panasztétel következett. Egyszer aztán megérkezett váratlanul két szerelő, amikor csak a feleségem volt otthon. Mire jómagam is hazaértem, már kirámolták a régi ablakot a helyéről, de amikor az újat állították be, kiderült, hogy azt mintegy hatujjnyival keskenyebbre szabták az általam megrendeltnél, és a keret és fal között ki lehet látni az utcára mindkét oldalon. Ha a magasságát is elszabták volna, az egész ablak kiesik az utcára. Amikor ezt kifogásoltam, megnyugtattak, hogy a rést kitöltik habbal, bár én nem habot, hanem ablakot rendeltem.

Pancser munka

Visszakozni már nem lehetett, mert állítólag Temesvárról hozták ezt is, nem tudni, mikor hoznak másikat, az időjárás pedig hidegre fordult, így ablak nélkül nem maradhatott a lakás. Belülről aztán fújták is a habot, de kívülre csak külön felszólításra. A nagyszoba ablakának külső szigetelésére már nem jutott. Azt mondták, hogy ott majd tömjem be malterral. Az ablakdeszkát nem építették be, pedig benne volt a szerződésben, a szúnyoghálókat levették. Azt mondták, hogy majd telefonáljak nekik, ha kívül-belül be lesz pucolva az ablakok mellett maradt rés, s akkor majd jönnek és mindent helyreraknak. Utána az orrom alá nyomtak egy papírt, írjam alá, hogy kifogástalanul elvégezték a munkát, és felvették a maradék 10 millió lejt. Nem írtam alá, de a feleségem igen, hiszen nemigen volt mit tennie. Nem hívtam vissza az ilyen mestereket, inkább elvégeztem jómagam a fennmaradt munkát, hiszen úgy viselkedtek, mintha egy ritka szívességet tettek volna nekem 20 millió lejért.

 

Albert Ferenc