Szolgálati visszaéléssel vádolják az igazgatót

Bihar megye – A Bihar Megyei Mezőgazdsági Igazgatóság aligazgatója Alexandru Oltean szolgálati visszaéléssel vádolja az intézmény vezérigazgaóját és gazdasági igazgatóját.

Octavian Avramut vezérigazgatót és HortenziaTudoreanu gazdasági igazgatót szolgálati visszaéléssel vádolja az állattenyésztési ágazatért felelős aligazgató, Alexandru Oltean, mert azok nem adták át neki a Bihar Megyei Zootechnikai Állagfeljavító és Reprodukciós Hivatalhoz tartozó ingatlanok tulajdonjogi bizonylatait, akadályozván ezzel a hivatal tevékenységét.

2008 március 21-én az egyes közhivatalok és inbtézmények átszrvezésére vonatkozó 2008/63-as törvény hatálybaléptével az állatenyésztési ágazatra vonatkozó koprmányprogramok végrehajtásával foglalkozó Bihar megyei Reprodukciós és Állagfeljavító Hivatalt kivették a Megyei Mezőgazdasági igazgatóság fennhatósága alól, önálló jogi státust kapott. A Bihar Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság 2003-ban vette át ezt az intézményt és egyszrű hivatallá változtatta. Az intézmény megyeszerte több épületből és telekből álló vagyona is jegyzőkönyvileg át lett adva az igazgatóságnak. Most viszont, amikor az új törvény értelmében ismét önálló intézményként működnének nem találják az átvételi jegyzőkönyvet a tulajdonjogi dokumentumokat. Az átvételi protokollumot a dokumentumok nálkül kellet aláírnia, mondta Alexandru Oltean igazgató, holott szükség lenne a bizonyító iratokra szerződések megjötéséhez a beszállítókkal és a bankszámlanyitáshoz.

Oltean értesítette a mezőgazdasági minisztert valamint az Országos Zootechnikai Állagfeljavító és Reprodukciós Ügynökséget a rendellenességről segítségüket kérve, ugyanakkor bűnvádi feljelentést is tett Octavian Abramut és Hortenzia Tudoreanu ellen. Szerinte azok készakarva nem adják át a tulajdonjogot biznyító iratokat, mert az ingatlanokat magánvállalkozóknak akarják átjátszani. “Ezeknek az épületeknek az összértéke meghaladja a 30 milliárd lejt és olyan megyei hatalmasságoknak akarják átjátszani, akik megigérték, hogy megtartják őket funkcióikban”- nyilatkozta Oltean a Mediafax hírügynökségnek. Octavian Avramut elismerte a dokumnentumok eltüntét. Viszont azt is elmondta, hogy az jegyzőkönyv, mellyel Oltean 2003-ban átadta a dokumentumokat egy tisztviselőnőnek nem volt iktatva a Mezőgazdasági Igazgatóságon, csak a Reprodukciós Hivatalban, a tisztviselőnő már nem dolgozik az Igazgatóságon, ő pedig abban az időben nem volt igazgató, tehát nem felelhet az iratok eltűnéséért.