Szociológus szemmel a kultúráról

Szociológus szemmel a kultúráról
Nagyvárad – Egy igen érdekes ismertetőre került sor tegnap délben a nagyváradi városháza dísztermében, amelynek témája a városbeli „kulturális fogyasztás” volt.

Dr. Dumitru Sim és Corina Raceanu ismertette azt a tanulmányt, amelyet a májusban és júniusban Nagyváradon kitöltött 417 kérdőív alapján állították össze. A szociológiai felmérés témája a helyi kulturális élet volt, és ezen belül is a kultúra fogyasztása. Megtudhattuk, hogy hétközben átlagosan 4 óra jut kultúrára, míg hét végén az emberek 10,4 órát szánnak művelődésre.

A szabadidejét legtöbben, a megkérdezettek 24 százaléka a televízió előtt tölti passzív nézőként, az internetet 24 százaléka választotta, míg 15 százalék a sétálást helyezi előnybe.

Első a vár

A legtöbben 25,8 százalék a várat nevezte meg első szmű kulturális központként, 19,5 százalék a barokk palotát, 15,9 százalék a színházat, 13,9 százalék a Fekete Sas komplexumot, 5,2 százalék a sétálóutcát. A színháznak mindössze 14,1 százaléknyi állandó látogatója van, 50,3 százaléka a megkérdezetteknek csak néhánapján megy színházba, míg 35,2 százalék nem tart igényt rá.

A filharmóniai koncerteknek 12,3 százalékos az állandó közönsége, 59,4 százalék nem jár komolyzenei koncertekre. A legnagyobb számban, 29,6 százalékuk a megkérdezetteknek a könnyűzenét szereti, és talán kissé meglepő, hogy a népzenére mindössze 9,6 százalék szavazott. Az irodalom terén a detektívregények vezetnek. A megkérdezettek többsége szerint a váradi kulturális ajánlat nem bővült ebben az évben a tavalyihoz képest, miközben változatosabb, minőségi ajánlatokat szeretnének.

Péter I. Zoltán