Szociáldemokrata szenátort választottak alkotmánybírónak

Szociáldemokrata szenátort választottak alkotmánybírónak
Toni Grebla szociáldemokrata szenátorral, a felsőház jogi bizottságának alelnökével egészült ki kedden a román alkotmánybíróság, miután a kormánypártok eredeti jelöltje, az antiszemitizmussal vádolt Lucian Bolcas ügyvéd hétfőn bejelentette, hogy nem vállalja a tisztséget.

Grebla kedden letette a hivatali esküt. A Gorj megyei szenátor Iulia Motoc jogászprofesszort váltja, aki azért mondott le a tisztségről, mert Románia őt delegálta az Emberi Jogok Európai Bíróságába.

A kilenctagú alkotmánybíróságnak így négy olyan tagja maradt, akit a korábbi jobbközép többség, és négy olyan tagja lesz, akit a mostani balliberális többség jelölt, a mérleg nyelve szerepét pedig Puskás Bálint alkotmánybíró, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt szenátora töltheti be – kommentálta a váltást az egyik román hírportál.

Toni Grebla alig 24 óra alatt kapta meg a jelölésre jogosult szenátus jogi szakbizottságának és plénumának támogató szavazatát, miután a múlt héten nevesített Lucian Bolcas, az idegengyűlölő megnyilvánulásairól ismert Nagy Románia Párt volt alelnöke hétfőn bejelentette visszalépését.

Az antiszemitizmussal vádolt Bolcas kinevezését gyakorlatilag Traian Basescu államfő akadályozta meg. Grebla ellen az elnök nem emelt kifogást és maga is részt vett az új alkotmánybíró beiktatásán.

A román alkotmánybíróság nem az igazságszolgáltatás része, hanem a parlament, a kormány és a helyhatóságok által hozott jogszabályok felett gyakorol alkotmányossági kontrollt, ezért gyakran a törvényhozás harmadik kamarájaként szokták emlegetni.

Mivel döntései megfellebbezhetetlenek, jelenleg kizárólag a taláros testületnek áll hatalmában felülbírálni a kétharmados többséggel kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) által elfogadott jogszabályokat.

A kilenctagú román alkotmánybíróság tagjainak kilencéves a mandátumuk. A testületbe háromévente nevezhet ki egy-egy tagot a képviselőház, a szenátus és az elnöki hivatal.

A szenátus jelöltjeként alkotmánybíróvá választott Toni Grebla azonban csak hat évig lehet a taláros testület tagja, mert akkor járt volna le eredetileg megválasztott Motoc mandátuma.