Szoboravatás katonai jelenlét nélkül

Szoboravatás katonai jelenlét nélkül
Az előzetes programtól eltérően nem képviseltette magát a román hadsereg Ferdinand román király szobrának csütörtök délutáni avatóján a nagyváradi Szent László téren.

Mint ismeretes, az eredeti tervek szerint díszfelvonulást is tartottak volna az ünnepség keretében, katonai zene kíséretében. Florin Birta nagyváradi alpolgármester érdeklődésünkre azt mondta: a város semmiféle indoklást nem kapott azzal kapcsolatosan, hogy a honvédelmi minisztérium miért nem vett részt a rendezvényen. Feltételezések szerint politikai döntés állhat a háttérben, illetve az is felmerül lehetőségként, hogy Mihály vajda szobrának az elköltöztetése miatt nem vett részt a katonaság az ünnepségen.
A szoboravatás ezt leszámítva ünnepi külsőségek mellett zajlott. Mint ismeretes, Ferdinand román király lovas szobrát arra a talapzatra helyezték, ahol korábban Mihály vajda szobra állt, illetve arra a helyre, ahol az első világháború előtt Szent László király szobra magasodott. Az ünnepség során megáldották a leleplezett szobrot, beszédek hangzottak el, végül pedig megkoszorúzták a köztéri alkotást.