SZNT: legyen a kormányra lépés feltétele a Székelyföld területi autonómiája

SZNT: legyen a kormányra lépés feltétele a Székelyföld területi autonómiája
Nyílt levélben kérte Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét, támassza a szövetség kormányzati részvétele feltételéül a Székelyföld területi autonómiáját.

 

Az MTI-hez eljuttatott keddi keltezésű nyílt levélben Izsák Balázs az RMDSZ választási ígéreteire hivatkozva természetes és jogos elvárásnak tekintette, hogy a szövetség csak olyan kormánykoalícióban vegyen részt, amely programjába foglalja a magyar nyelv hivatalossá tételét Székelyföldön.

Az SZNT elnöke emlékeztetett arra, hogy a magyar nyelv hivatalossá tételéről – amelyet az autonómia egyik elemének tekintett – 2010 márciusában a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés is határozott.

Izsák Balázs megemlítette: egyetért az RMDSZ elnökével abban, hogy Románia tervezett regionális újrafelosztása kitörési pontot jelenthet a székelyföldi autonómiatörekvések szempontjából. “Ez a közös nézőpont tölt el bizakodással, hogy az RMDSZ képviselői és szenátorai készek Románia parlamentje elé terjeszteni a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó, az SZNT által kidolgozott törvénytervezetet” – áll a nyílt levélben.

Az SZNT elnöke emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ szavazataira szüksége lesz a kormánykoalíciónak a kétharmados törvények elfogadásához, és a Székelyföld autonómiastatútumának az elfogadása is kétharmados többséget igényel. Úgy vélte, e körülmény jó lehetőséget biztosít az RMDSZ-nek a választások során tett ígéretei valóra váltására.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .