Szlovénia felé „terjeszkedik” Érmihályfalva

Szlovénia felé „terjeszkedik” Érmihályfalva
Bihar megye – Maratoni hosszúságura sikeredett Érmihályfalva Helyi Tanácsának novemberi ülése, tucatnyi téma várt megvitatásra. Néhány részlet a fontosabbakról, melyek egyik a Lendvával kialakítandó kapcsolatról szólt.

Pár hete hagyta jóvá az érmihályfalvi önkormányzat szorosabb kacsolat kialakítását Budapest XVI. kerületével, legutóbbi ülésükön pedig a szlovéniai Lendva „került képbe”. A szlovén–magyar, és a szlovén–horvát határtól pár kilométerre lévő város körüli térség rendkívül hasonlít az Érmellékre, mondta el Kovács Zoltán, aki szerint fontos, hogy ne csak romániai és magyarországi településekkel alakítsanak ki testvértelepülési kapcsolatot, mely hosszabb távon gazdasági, településfejlesztési, kulturális, stb. téren lehet gyümölcsöző. Belátható időn belül önkormányzati képviselők közötti találkozót is szerveznek, miután a tanácsosok elvi beleegyezésüket adták a kapcsolat kiépítéséhez.

Városfejlesztési stratégia

Egy másik téma volt az Általános Városfejlesztési Terv(P.U.G.) elkészíttetésének közbeszerzési kiírása. A PUG elkészítésénél a város legalább 6–10 évre előre tekintő startégiai irányvonalát kell figyelembe venni, tekintettel a tervezett ipari parkra, a beltelkek rendezésére, a várost elkerülő utak és új intézmények (pl. művelődési központ) építésére. Az építkezéseknél egységes szabályozókat kell kialakítani az épületek stílusára, színezésére, stb. vonatkozóan, hiszen most mindenki építkezik, ahogy éppen tud. Ugyanakkor figyelni kell a régi és értékes épületek megmentésére is. Nincs is olyan tanácsülés, ahol szóba ne jönne az utak állapota.

Útjavítás kritikus helyeken

Nem volt ez másként a legutóbbi alkalommal sem, amikor arról döntöttek, hogy 100 ezer lejt fordítanak utcák kövezésére. Nagyobb összegű pénzt értelmetlen útjavításba fektetni, tekintettel a városban zajló ivóvíz- és szennyvízhálózat-telepítési beruházásra, melynek során ugyis minden utcát feltúrnak, de a terv része az utak helyreállítása is. Most a legkritikusabb helyek járhatóbbá tétele a cél.

Rencz Csaba