Szívvel-lélekkel Mezőtelki

Szívvel-lélekkel Mezőtelki
Az elmúlt vasárnap ünnepélyes keretek között avatták fel Mezőtelkiben az új napközit, ahol az idei tanévtől kezdve Hegedűs Andrea személyében egy fiatal pedagógus is elkezdte a munkát.

Pető Csilla szaktanfelügyelő jókívánságainak tolmácsolása mellett az óvoda történetét is ismertette az avatóünnepségen. Megtudtuk, az óvoda beindítása egybeesett a tanfelügyelői pályafutásának megkezdésével, hiszen 1993-ban, kinevezése után nemsokára kérték először a telki szülők, hogy magyar óvodát szeretnének a településen. Igen ám, de helyhiány miatt nem volt hova költöztetni az óvodát. Az akkori tiszteletes, Gavallér Lajos felajánlotta, hogy helyet ad az óvodának a református parókia épületében. Így alakult meg ennek a napközinek az őse, tudtuk meg Pető Csillától. A mezőtelki óvodai oktatás szorosan összefügg Tyirla Éva pedagógus munkásságával, hiszen ő volt az, aki 1993-ban, a kezdetek kezdetén elvállalta, hogy foglalkozik a maroknyi magyar gyerekkel az akkor játszóház név alatt működő intézményben. Teszi ezt azóta is, igazi magyarként nagy odaadással, mondta a tanfelügyelő, majd köszönetet mondott Tyirla Évának, aki gipszbe tett bokával, könnyes szemmel vett részt a rendezvényen.

Már az új óvónő

Az ünnepélyes avatón a helyi fiatalok kulturális műsorát követően Fazakas Ferenc református lelkipásztortól megtudtuk, hogy a gyerekek felkészítésében már az új óvónő is részt vett. Hegedűs Andrea a Nagyváradi Egyetemen végzett óvónői szakon. Miért pont Mezőtelki? – tettem fel a kérdést a fiatal pedagógusnak. „Először is mert így hozta a sors. Egy nagyon szép óvodát találtam itt Mezőtelkiben, nagyszerű emberekkel és csodálatos gyerekekkel találkoztam.” Jelenleg 22 gyermek van beiratkozva a napközibe. Mivel nagyváradi, kiköltözik majd a településre? – kérdeztem az óvónőt. „Ingázni fogok – jött a válasz. – De ez nem jelent különös problémát, hiszen reggel és este van vonatjárat, amivel eljuthatok Mezőtelkibe. Eddigi életem során azt hittem, hogy csak város létezik ezen a világon. Most egy egészen más közegbe kerültem, és meglepődve vettem észre, hogy csodálatos emberek élnek itt, akik fantasztikus erővel igyekeznek jobbnál jobb dolgokat megtenni a gyerekekért. Ez annyira megfogott, hogy azt mondtam, nekem is szívvel-lélekkel dolgoznom kell az itteni fiatalokért és a mezőtelki közösségért.” Mindehhez kívánunk sok sikert Hegedűs Andreának!