Szitakötő: program és képzés

Akt.:
Szitakötő: program és képzés
Csütörtökön a Szent László Teológiai Líceumban Horgas Judit, a Szitakötő nemzetközi ökológiai nevelési program vezetője tartott interaktív foglalkozásokat gyermekeknek és pedagógusoknak.

Horgas Judit a gyermekeknek és a pedagógusoknak szervezett, módszertani, kommunikációs és beszédkészségeket fejlesztő játékokat magába foglaló két esemény szünetében az erdon.ro-nak azt nyilatkozta: a Szitakötő oktatási program 2008-ban indult, négy éven keresztül 300 iskola vett benne részt, akkor még viszony kevés erdélyi érintettel, akik azonban rendszeresen átjártak a debreceni képzésre, mert annyira lelkesek voltak. Pár év elteltével aztán felvetették, hogy mi lenne, ha Nagyváradon is megszerveznék ezt. Egy ideje tehát itt is rendeznek foglalkozásokat pedagógusoknak és gyermekeknek. A lényeg, hogy a Szitakötő gyermekfolyóiratot ingyen megkapja az adott iskola- 35 példányt-, és a résztvevők megtanulják azt, hogy a lapot hogyan lehet különféle tantárgyakhoz kapcsolni.

Küldetés

A Szitakötőnek tulajdonképpen tehát az a küldetése, hogy megpróbálja a művészeti és a környezeti-nevelési tantárgyakat valamilyen módon összeolvasztani, vagyis lehetőséget biztosítani arra, hogy a természettudományok iránt érdeklődő gyerekek figyelmét is felkeltsék a képzőművészet, az irodalom és zene iránt, illetve fordítva is, az inkább meséket és verseket olvasó diákok is megbarátkoztatnák az őket körülvevő érdekes világgal, ezáltal a tudásukat is elmélyítve. A cikkeken kívül minden lapszámban vannak pályázatok is, Tankó Zita pedagógusnak köszönhetően pedig a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumból, illetve más váradi iskolákból is nagyon értékes, nyertes pályaművek szoktak érkezni.

A negyedévente megjelenő folyóirat idén tavaszi száma a test-vér problémáját járja körül, de témaként merült fel a lég-vár, a vendégség, a gyerekek jogai és az elveszett idő is. Mivel széles az olvasóközönségük, arra törekednek, hogy egy 8 éves kisfiút ésegy 12 éves kislányt egyaránt meg tudják szólítani, mindenki találjon az életkorának vagy az érdeklődési körének megfelelő írást benne.

Ciucur Losonczi Antonius