Színültig megtelt Szentestén a révi református templom

Színültig megtelt Szentestén a révi református templom
Hétfőn délben a román csoportok mellett, csillagosok és két helyi magyar betlehemes csoport járta be a település házait és kívánt kellemes ünnepeket a házigazdáknak. Este hat órakor a presbitérium tagjainak plusz székeket, padokat kellett behozniuk a templomba, hiszen a helybéliek mellett sok, Révről elszármazott is hazajött szeretteihez a karácsonyi ünnepek alkalmából és eljött Szentestén az istenházába.

Jó látni azt, hogy különböző korosztályok vagyunk ma este együtt a templomban, teljes családok jöttek el a szentestei alkalomra, hogy imádságaikkal éneklésükkel megszenteljék ezt az ünnepet, mondta bevezetőjében Papp Csaba lelkipásztor. Jézusnak földi szülei vannak, a szülők nagy utazásra vállalkoznak a népszámlálás miatt, hiszen mindenki abba a faluba kellett elmennie ahol született. Ma este bennünket is megszólított valaki, megindult bennünk valami, ami arra ösztönzött bennünket, hogy a nagy családba, a gyülekezetbe jöjjünk.

Igehirdetést követően a helyi óvodások, kisiskolások, Kriszesek adták elő karácsonyi műsoraikat a helyi óvónők, tanítónők, tanárok vezetésével és vették át karácsonyi ajándékcsomagjaikat. A templomba az egyik betlehemes csoport is bekérőzködött és bemutatták előadásukat, ezt követően a román majd a magyar legényekből, férfiakból álló kántások kívántak kellemes karácsonyt a jelenlévőknek.

A templomi eseményt követően a román-és a magyar kántások, külön csoportokban zenészek kíséretében keresték fel a település családjait. Ilyenkor a házigazdák borral, pálinkával, süteménnyel kínálják a másnap esti karácsonyi bálra hívogatókat. A magyar kántások a családokat énekekkel köszöntik , majd táncra kérik a háziasszonyt, vagy a család eladósorba levő lányát. Legtöbbször reggel 5- 6 óra, mire bejárják a falu magyar családjait. Szomorú tény azonban, hogy nagyon sok helyen , még ahol eladósorban levő leány is van, zárt ajtók fogadták a kántálókat és míg a románok évről-évre 100-160 millió régi lejt is kitudnak fizetni egy profi zenészbandának azért, hogy a karácsonyi bálon a zenét szolgáltassa, a magyar bálgazdának sokszor a saját zsebébe kell belenyúljon, hogy a 20-30 milliót kifizesse a magyar zenészeknek annyira kevés pénz gyűl össze.

A hagyományokhoz híven, karácsony első napján déli fél egykor, a templomi szertartást követően a falu központjában gyűltek össze a Réven létező felekezetek képviselői és karácsonyi énekeket adtak elő, majd csomagosztásra került a sor. Karácsony első és második napjának estéjén karácsonyi magyar illetve román bált is szerveztek a helybélieknek. A magyar bálon kedden este a Koktél míg szerdán az Amazon Ász zenészei húzták a talpalávalót

Hasas János